Firma KPMG, lichidatorul societăţii de asigurări Astra, aflată în situaţie faliment, a transmis o solicitare către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) prin care cere aprobarea de a se gestiona dosarele de daună în baza poliţelor valabil emise de către Astra Asigurări, pentru evenimente produse după 3 martie 2016, au precizat marţi, pentru News.ro, reprezentanţii KPMG.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Solicitarea a fost transmisă de către KPMG către ASF în contextul în care Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) a anunţat că nu mai deschide dosare de daună pentru evenimente produse după 4 martie, în cazul în care despăgubirile ar trebui acordate în baza poliţelor emise de către compania Astra. Fondul de Garantare a precizat că respectă, în acest fel, prevederile legii, în condiţiile în care, în 4 martie, se împlinesc 90 de zile de la data pronunţării deciziei instanţei pentru deschiderea procedurii de faliment. 

"În ceea ce priveşte activitatea de constatare şi instrumentare a daunelor pentru evenimente întâmplate ulterior datei de 3 martie 2016, societatea Astra SA, în faliment, prin lichidatorul provizoriu, a transmis la ASF solicitarea acordării avizului pentru derularea acestei activităţi utilizând baza materială, personalul, sistemele şi procedurile existente în cadrul societăţii", a preciat, pentru News.ro, grupul KPMG, într-un răspuns la o solicitare formulată în acest sens.

Dacă solictarea ar fi aprobată, persoanele care solicită despăgubiri în baza poliţelor de asigurare emise de către Astra Asigurări nu vor mai merge la Fondul de Garantare a Asiguraţilor, ci la reprezentanţii lichidatorului KPMG, pentru deschiderea de dosare de daună pentru evenimente, cum ar fi accidentele auto, care se produc începând din 4 martie. KPMG menţionează că a făcut solicitarea către ASF pentru că mulţi asiguraţi ai Astra nu au denunţat poliţele, iar acestea sunt în continuare valabile. 

"La preluarea mandatului de lichidator judiciar provizoriu, în decembrie 2015, am efectuat procedurile necesare pentru informarea asiguraţilor cu privire la dreptul acestora de a denunţa poliţele de asigurare, în condiţiile prevăzute de lege. (...) Cu toate acestea, numărul asiguraţilor care au ales să denunţe poliţele de asigurare nu a fost unul semificativ, aceştia considerând că este în interesul lor să menţină validitatea poliţelor, inclusiv a celor de răspundere civila auto, pentru care, în majoritate, primele de asigurare sunt plătite integral în avans la emiterea poliţei", au precizat, pentru News.ro, reprezentanţii KPMG.

Totuşi, surse din piaţă au declarată, pentru News.ro, că legislaţia nu ar permite ca lichidatorul să se ocupe de dosarele de daună, în condiţiile în care licenţa Astra Asigurări a fost retrasă, iar firma se află în procedură de faliment. 

Însă KPMG afirmă că o astfel de măsură ar permite folosirea infrastructurii Astra. "Această infrastructură se află în conservare la nivelul societăţii, în vederea efectuării unei potenţiale tranzacţii de cumpărare de active şi asumare de pasive de către o societate de asigurare-reasigurare bună sau foarte bună", au arătat reprezentanţii KPMG.

Fondul de Garantare a Asiguraţilor a transferat, în octombrie 2015, dosarele de daună, de asigurare şi bazele de date de la Astra. În total, au fost preluate 57.210 de dosare de daună şi peste 2 milioane de contracte de asigurare în vigoare. De asemenea, circa 18.000 de cereri de plată au fost depuse la Fond, în baza unor poliţe de asigurare emise de către Astra Asigurări, potrivit unor surse din piaţă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.