România este pe locul patru în Uniunea Europeană în funcţie de ponderea liber-profesioniştilor în totalul forţei de muncă, de 17%, peste media comunitară de 14%, potrivit datelor aferente anului 2018 publicate marţi de biroul european de statistică Eurostat.
La nivelul Uniunii Europene, 32,6 milioane de persoane cu vârste cuprinse între 15 şi 74 de ani erau liber-profesioniste în 2018 (14% din totalul forţei de muncă), cu cele mai ridicate niveluri în Grecia (30%), Italia (22%), Polonia (18%) şi România (17%).
Aceste ţări sunt urmate de Cehia, Olanda şi Spania, fiecare cu o pondere de 16%, şi Portugalia, Slovacia şi Marea Britanie, cu câte 15%.
La polul opus, liber-profesioniştii au reprezentat sub 10% din forţa de muncă în Danemarca şi Luxembourg, fiecare cu 8%, precum şi în Germania şi Suedia, ambele cu 9%.
Cele mai populare ocupaţii între lucrătorii liber-profesionişti sunt încadrate în categoria profesionişti (22%), urmată de servicii şi vânzări (16%) şi meşteşuguri şi alte meserii (15%). Aceste categorii sunt urmate de lucrători agricoli, forestieri şi piscicoli calificaţi (14%), tehnicieni şi profesii asociate, precum şi manageri (12%). Împreună, aceste categorii reprezintă 90% din totalul numărului de liber-profesionişti.
Doi din trei liber-profesionişti sunt bărbaţi (68%), potrivit datelor Eurostat.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.