România este pe locul patru în Uniunea Europeană în funcţie de ponderea liber-profesioniştilor în totalul forţei de muncă, de 17%, peste media comunitară de 14%, potrivit datelor aferente anului 2018 publicate marţi de biroul european de statistică Eurostat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

La nivelul Uniunii Europene, 32,6 milioane de persoane cu vârste cuprinse între 15 şi 74 de ani erau liber-profesioniste în 2018 (14% din totalul forţei de muncă), cu cele mai ridicate niveluri în Grecia (30%), Italia (22%), Polonia (18%) şi România (17%).

Aceste ţări sunt urmate de Cehia, Olanda şi Spania, fiecare cu o pondere de 16%, şi Portugalia, Slovacia şi Marea Britanie, cu câte 15%.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

La polul opus, liber-profesioniştii au reprezentat sub 10% din forţa de muncă în Danemarca şi Luxembourg, fiecare cu 8%, precum şi în Germania şi Suedia, ambele cu 9%.

Cele mai populare ocupaţii între lucrătorii liber-profesionişti sunt încadrate în categoria profesionişti (22%), urmată de servicii şi vânzări (16%) şi meşteşuguri şi alte meserii (15%). Aceste categorii sunt urmate de lucrători agricoli, forestieri şi piscicoli calificaţi (14%), tehnicieni şi profesii asociate, precum şi manageri (12%). Împreună, aceste categorii reprezintă 90% din totalul numărului de liber-profesionişti.

Doi din trei liber-profesionişti sunt bărbaţi (68%), potrivit datelor Eurostat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.