Europarlamentarul Virgil Popescu: Pentru preţuri mici la energie sunt necesare: producerea a cât mai multă energie, interconectare şi reţele de transport modernizate şi consolidate. Pentru aceasta este important să reducem birocraţia
Europarlamentarul Virgil Popescu, fost ministru al Energiei, consideră că preţurile la energie nu vor scădea, nici în România, nici în Uniunea Europeană, dacă nu vor fi îndeplinite trei condiţii esenţiale: producerea a cât mai multă energie, interconectare, în mod special cea dintre Europa de Est şi Vest, şi reţele de transport modernizate şi consolidate. În opinia sa, pentru a construi noi capacităţi de producţie a energiei şi pentru a accelera finalizarea proiectelor de investiţii deja demarate este nevoie de o reducere a birocraţiei.
Popescu a transmis că preţurile la energie nu vor scădea, nici în România, nici în Uniunea Europeană, dacă nu se vor îndeplini trei condiţii esenţiale: producţie de cât mai multă energie, interconectare, în mod special cea dintre Europa de Est şi Vest, şi reţele de transport modernizate şi consolidate.
Iar pentru a construi noi capacităţi de producţie a energiei, pentru a accelera finalizarea proiectelor de investiţii deja demarate,consideră că este nevoie de o reducere a birocraţiei.
”Este esenţial să reducem timpul necesar pentru avize şi autorizaţii, iar Comisia şi Parlamentul European lucrează în acest sens. În ceea ce priveşte securitatea energetică, la nivel european, dependenţa de importuri rămâne. UE nu îşi poate asigura singură gazele necesare. A reuşit totuşi rapid să înlocuiască gazul rusesc cu GNL din SUA şi Orientul Mijlociu. Însă, România are resurse suficiente de gaze naturale. Odată cu exploatarea gazelor din Marea Neagră, vom deveni exportator net şi primul producător de gaze naturale din UE — un adevărat jucător regional”, a declarat europarlamentarul român.
Virgil Popescu a mai transmis că producţia de energie electrică trebuie crescută.
”România are proiecte majore în desfăşurare, precum: Centrala de la Iernut – 400 MW, al cu termen de finalizare în 2025; Centrala de la Mintia – 1700 MW, cu termen de finalizare în 2026. Dar sunt încrezător că România îşi va îndeplini obiectivul de independenţă energetică până în 2029–2030, datorită noilor capacităţi de producţie care vor fi finalizate, gazelor din Neptun Deep, energiei verzi şi nucleare (inclusiv proiectul SMR)” a mai explicat europarlamentarul.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.