Banca Naţională a României (BNR) a anunţat joi un curs de referinţă de 4,5202 lei/euro, în creştere uşoară faţă de nivelul din şedinţa precedentă şi nivel maxim din 16 noiembrie, în timp ce dolarul a câştigat 7 bani într-o zi, după ce Federal Reserve a majorat dobânzile în SUA, şi a atins un nivel maxim istoric în raport cu moneda românească, de peste 4,31 lei.
Miercuri, BNR a afişat un curs de 4,5167 lei/euro.
Monedele emergente, categorie din care face parte şi leul românesc, s-au devalorizat joi, după ce Federal Reserve, banca centrală americană, a majorat dobânzile cu un sfert de punct procentual, prima decizie de acest fel din ultimul an.
Ratele de dobândă au urcat de la 0,25-0,5% până la 0,5-0,75%. Ultima majorare a dobânzilor a fost decisă în decembrie 2015.
Preşedintele ales al SUA a promis, în timpul campaniei, că va reduce impozitele şi va creşte investiţiile în infrastructură, o politică care ar putea avea ca efect accelerarea inflaţiei.
În cazul în care aceste estimări se confirmă, există şanse mari ca Federal Reserve să majoreze şi mai mult dobânzile, astfel că investiţiile în active americane ar putea deveni mai atractive pentru investitori decât cele în state emergente.
O astfel de reorientare a investitorilor ar slăbi economiile emergente, spun analiştii.
Dolarul american, cotat indirect în piaţa românească prin raportare la paritatea euro/dolar, s-a apreciat puternic, de la 4,2448 lei până la 4,3146 lei, nou nivel maxim istoric şi semnificativ peste nivelul-record precedent.
Dolarul SUA este moneda de referinţă pe plan internaţional pentru materii prime, inclusiv pentru petrol, iar importurile din Asia depind, de asemenea, de moneda americană.
Cursul francului elveţian a crescut la 4,2015 lei, de la 4,1996 lei în şedinţa precedentă.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...