Rata de electrificare a Europei a stagnat la 23% în ultimii zece ani, deşi ar trebui să reprezinte jumătate din consumul final de energie al UE până în 2040, arată un barometru realizat de asociaţia Eurelectric. Între 2022 şi 2023, cererea de energie electrică a scăzut cu 7,5%, în principal din cauza închiderii industriilor şi a relocării peste hotare în timpul crizei energetice. În 2023, sectorul energetic al UE a redus emisiile cu 50% faţă de 2008.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”În timp ce sectorul energetic continuă să fie lider în ceea ce priveşte decarbonizarea, economia Europei nu se electrifică suficient de rapid. Între 2022 şi 2023, cererea de energie electrică a scăzut cu 7,5%, în principal din cauza închiderii industriilor şi a relocării peste hotare în timpul crizei energetice. Pieţele de energie electrică înregistrează preţuri negative fără precedent, care riscă să descurajeze viitoarele investiţii ecologice. UE are nevoie de o strategie solidă de electrificare pentru decarbonizarea industriei, stimulând în acelaşi timp cererea de energie şi competitivitatea”, arată Power Barometer 2024, potrivit căruia trei sferturi din energia electrică generată în UE în acest an a provenit din energie curată.

În 2023, sectorul energetic al UE a redus emisiile cu 50% faţă de 2008, marcând cea mai mare reducere realizată vreodată de acesta. Totuşi, rata de electrificare a Europei a stagnat la 23% în ultimii zece ani, deşi ar trebui să reprezinte jumătate din consumul final de energie al UE până în 2040. Între timp, China şi-a majorat rata cu 7 puncte procentuale din 2015.

Evenimente

7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

În prezent, o treime din energia consumată de industriile europene este acoperită de electricitate, doar 4% din procesele industriale de încălzire cu un nivel de emisii ridicat fiind electrificate. Electrificarea clădirilor se confruntă, de asemenea, cu dificultăţi, vânzările de pompe de căldură scăzând cu 5% în 2023. Vehiculele electrice, dimpotrivă, au crescut la un total de 9 milioane de unităţi în 2024, dar rămân departe de obiectivul de 30 până la 44 de milioane de unităţi până în 2030.

“Piesa care lipseşte între a deveni ecologic şi a rămâne competitiv este electrificarea. Sectoarele industriale deţin un potenţial uriaş de a se electrifica în continuare pe baza tehnologiilor disponibile” - a declarat secretarul general al Eurelectric, Kristian Ruby, indicând boilere electrice, cuptoarele cu arc, pompele de căldură, alimentarea prin inducţie, torţele cu plasmă şi multe altele pentru produse mari consumatoare de energie precum oţelul şi aluminiul.

Dincolo de lipsa cererii de energie, o altă preocupare pentru sector este volatilitatea crescută a preţurilor. Începând cu luna august 2024, Europa a înregistrat 1.031 de ore în care preţurile la energie electrică au fost sub zero în cel puţin o zonă de licitaţie a UE, în principal în timpul vârfurilor solare, producătorii de energie fiind nevoiţi să plătească pentru a furniza energie electrică în reţea. În acelaşi timp, în unele părţi ale Europei s-au înregistrat preţuri neobişnuit de ridicate şi o răspândire transfrontalieră. Aceste evenimente, combinate cu o cerere scăzută şi preţuri negative frecvente, complică analiza de rentabilitate pentru investiţii suplimentare în surse regenerabile de energie.

Pe de altă parte, preţurile negative pot stimula creşterea stocării şi a flexibilităţii pentru a stabiliza volatilitatea preţurilor. Cu toate acestea, o creştere a cererii de energie electrică rămâne esenţială pentru rezolvarea acestei probleme.

”Eurelectric face apel la factorii de decizie politică să pună în aplicare Green Deal, să menţină un cadru de investiţii compatibil cu piaţa şi să stabilească o strategie clară de electrificare pentru o industrie europeană competitivă şi decarbonizată”, arată asociaţia, care reprezintă interesele industriei europene a energiei electrice.

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.