Licitaţia de joi organizată de Ministerul Finanţelor pentru obligaţiuni scadente în 26 februarie 2020 s-a încheiat cu un eşec, reprezentanţii statului respingând toate ofertele băncilor, în condiţiile în care sumele oferite au fost sub valoarea licitaţiei, iar dobânzile au fost considerate prea mari, arată datele publicate de Banca Naţională a României (BNR).
Licitaţia a avut o valoare anunţată de 600 milioane lei, dar oferta de finanţare a băncilor a fost slabă, de doar 532 milioane lei.
"Ministerul Finanţelor Publice respinge în totalitate ofertele de cumpărare transmise considerându-le la un nivel neacceptabil al preţului ofertat", arată cumunicatul BNR.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Eşecul este o surpriză pentru analişti, care anticipau un rezultat pozitiv.
Astfel, într-un raport publicat joi dimineaţă, analiştii Raiffeisen Bank estimau că licitaţia "este probabil să aibă succes", în timp ce analiştii ING Bank prognozau că excedentul de lichiditate din piaţă va genera cerere, iar dobânzile s-ar putea situa în aproapiere de 2,32% pe an sau chiar mai sus, din cauza riscurilor în creştere.
"În pofida lichidităţii abundente care ar trebui să aducă şi ceva cerere, incertitudinile mari cu privire la perspectiva inflaţiei, riscurile de derapaje pe zona bugetară şi tendinţa recentă de creştere a randamentelor pe piaţa locală ar trebui să ducă la o abordare prudentă a participanţilor la piaţă", arăta raportul ING Bank, publicat joi.
La licitaţia precedentă din cadrul emisiunii de titluri scadente în februarie 2020, din 9 februarie, Ministerul Finanţelor a reuşit să plaseze obligaţiuni de 600 milioane lei, în linie cu valoarea programată. Randamentul mediu obţinut de bănci a fost de 2,20% pe an până la scadenţă, iar randamentul maxim - de 2,21%.
Obligaţiunile emise de către stat au o rată a cuponului de 2,25%.
Ministerul Finanţelor şi-a propus pentru martie 2017 să împrumute de pe piaţa internă 3,7 miliarde lei, la care se pot adăuga 375 milioane lei prin licitaţii suplimentare.
Din valoarea împrumuturilor, 1,2 miliard de lei prin certificate de trezorerie, iar 2,5 miliarde lei prin emisiuni de obligaţiuni.
Tot în martie, Ministerul Finanţelor a programat o licitaţie de obligaţiuni în euro, în valoare de 200 milioane euro.
Pentru februarie 2017, Finanţele anunţaseră un calendar de împrumuturi de 3,4 miliarde lei, dar au luat efectiv cu împrumut doar 3,3 miliarde lei.
În 2017, nevoia de finanţare a statului este în creştere, în condiţiile în care Guvernul a prevăzut un deficit bugetar de 2,99% din produsul intern brut (PIB), faţă de nivelul de 2,41% din PIB atins în 2016.
Comisia Europeană şi mulţi analişti se aşteaptă la un deficit bugetar de peste 3% din PIB în 2017, din cauza supraestimării de către Guvern a veniturilor bugetare şi a valorii PIB.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...