Endesa, în parteneriat cu Urbaser, construiesc în Cubillos del Sil (León), Spania, o fabrică de reciclare a bateriilor vehiculelor electrice, investiţie de 13 milioane de euro, va intra în funcţiune la sfârşitul anului 2023.
"Prima fabrică de reciclare a bateriilor vehiculelor electrice din Peninsula Iberică va fi construită în Cubillos del Sil (León) şi va intra în funcţiune la sfârşitul anului 2023, în urma unei iniţiative a Endesa, în parteneriat cu Urbaser. Centrala, care implică o investiţie de 13 milioane de euro, face parte din Planul Endesa denumit Futur-e, prin care compania energetică va sprijini dezafectarea centralei termice Cubillos del Sil (León)", au anunţat companiile.
Noua fabrică de reciclare a bateriilor este unul dintre cele şapte proiecte aprobate recent de ministerul spaniol al Tranziţiei Ecologice, guvernul regional din Castilla y León, municipalităţile Ponferrada şi Cubillos del Sil, Universitatea din León şi Endesa.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Fabrica de reciclare a bateriilor vehiculelor electrice reprezintă un angajament pentru dezvoltarea sustenabilă şi protejarea mediului prin economia circulară. Noua companie mixtă va gestiona colectarea bateriilor electrice în Spania şi Portugalia, depozitarea temporară a acestora în condiţii de siguranţă şi transportul la Cubillos del Sil pentru prelucrare.
Componenta de circularitate a acestei alianţe constă în activitatea de reutilizare şi recuperare. În Cubillos del Sil, bateriile potrivite vor fi adaptate pentru reutilizare. Bateriile rămase vor fi descărcate electric, dezmembrate şi supuse unui proces de separare şi mărunţire care va permite reciclarea materialelor prezente, precum plastic, aluminiu şi cupru şi „masă neagră”, care constituie fracţia bogată în metale strategice, de valoare în Europa, precum cobaltul şi nichelul, ambele fiind utilizate pentru fabricarea de baterii noi.
Lucrările de construcţie sunt planificate să înceapă cât mai curând posibil, astfel încât fabrica să poată intra în funcţiune până la sfârşitul anului 2023.
Cu toate acestea, se aşteaptă ca activităţile logistice să înceapă mai devreme, astfel încât colectarea, transportul şi depozitarea pot fi avansate în condiţii de siguranţă, pentru a garanta volumele necesare ce vor permite unităţii să înceapă operaţiunile la capacitate maximă. Se aşteaptă ca dezvoltarea acestor activităţi să genereze circa 50 de locuri de muncă directe şi tot atâtea locuri de muncă indirecte, ce nu pot fi încă cuantificate cu precizie.
Fabrica va acoperi cererea pentru reciclare din Spania şi Portugalia, cu o capacitate anuală de procesare estimată la 8.000 de tone de baterii electrice.
"Cu un buget de circa 13 milioane de euro, proiectul face parte din iniţiativele legate de economia circulară pe care Endesa le-a integrat în strategia companiei şi care sunt promovate atât de guvernul spaniol, cât şi de Uniunea Europeană, prin intermediul fondurilor de recuperare. Fabrica îşi garantează viabilitatea, în timp ce poziţia de lider în rândul unităţilor de reciclare din Peninsula Iberică este asigurată de expertiza şi experienţa Urbaser şi Endesa", anunţă companiile.
Urbaser, care va participa în acest proiect prin Sertego, filială pentru deşeuri industriale, este o companie lider în managementul mediului, prezentă în 25 de ţări, cu expertiză în colectarea, depozitarea şi tratarea deşeurilor. Sertego se va ocupa de gestionarea celor 20 de instalaţii de colectare din care vor pleca bateriile vehiculelor electrice ce vor fi prelucrate în fabrica din Cubillos del Sil. Mai exact, Sertego se va ocupa de funcţionarea şi întreţinerea acestora.
Endesa va conduce proiectul şi va contribui cu expertiză în domeniile management şi mobilitate electrică.
Acest proiect, alături de alte şase aprobate pentru El Bierzo, au fost selectate, în cadrul Planului Futur-e, cu scopul de a aduce beneficii regiunii printr-un program ce prevede utilizarea amplasamentului şi echipamentelor centralei termice. Aceste iniţiative însumează circa 160 de noi locuri de muncă şi o investiţie de peste 260 de milioane de euro.
Selectarea proiectelor s-a realizat printr-un proces internaţional de licitaţie în paralel cu încheierea activităţilor de generare termică, cu respectarea obiectivelor stabilite de Bruxelles. Endesa adaugă la acest proces, printre altele, dezvoltarea a 625 MW de energie regenerabilă în zonă, organizarea de cursuri de formare profesională, precum şi implicarea personalului local în demontarea centralei termice.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.