Ministrul Energiei, Toma Petcu, a mers săptămâna trecută în control la Hidroelectrica, una din cele mai profitabile companii de stat, iar directorul general al companiei, Ovidiu Agliceru, a declarat luni că s-a discutat despre problemele actuale ale companiei, dar că nu i s-a reproşat nimic conducerii.
”Domnul ministru şi-a propus să trească pe la toate companiile. A venit şi la Hidroelectrica, cu ocazia acelei întâlniri s-a luat act de problemele companiei într-un mod cât se poate de cordial. În ceea ce priveşte activitatea societăţii, a fost calificată ca pozitivă, atât raportat la profit, cât şi la celelalte elemente”, a declarat directorul general al Hidroelectrica, Ovidiu Agliceru, într-o conferinţă de presă.
În ceea ce priveşte întârzierile din cheltuirea banilor pentru investiţii, motivele sunt obiective, spune Agliceru.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”Nu putem acuza un director din Hidroelectrica, dacă există un contract, dacă contractorul nu şi-a îndeplinit ritmul şi dacă societatea a luat penalizările contractuale. (...) În condiţiile în care există contracte de finanţare la nivelul maxim, în condiţiile în care contractorul nu derulează contractul conform graficului şi evident, nici Hidroelectrica nu plăteşte, mai mult, în condiţiile în care Hidroelectrica percepe penalităţile respective, din punct de vedere obiectiv nu poate fi conducerea Hidroelectrica acuzată”, a afirmat Agliceru.
În trimestrul I, Hidroserv a avut încheiate contracte subsecvente cu Hidroelectrica în sumă de 66 milioane lei, iar realizarea efectivă a fost de numai 27 milioane lei, pentru cele trei luni.
Corpul de control al Hidroelectrica, unul din cei mai mari producători de energie din ţară, a finalizat în această săptămână raportul în urma controlului efectuat cu privire la mai multe nereguli la Hidroserv, filiala sa de mentenanţă, unde a fost în inspecţie la solicitarea fostului administrator special. Raportul de control a fost transmis deja conducerii Hidroserv pentru ”luarea măsurilor care se impun”, potrivit lui Agliceru.
Una din cele mai grave probleme sesizate este faptul că la Hidroserv sunt circa 1.340 de salariaţi, dar în centralele hidroelectrice la lucrările de mentenanţă s-a înregistrat pentru şase luni o medie de numai 534 salariaţi care muncesc efectiv şi generează venituri directe.
”Am recomandat să se angajeze 200 de muncitori, cu condiţia optimizării personalului TESA, în sensul diminuării acestuia cu 40-50%”, a precizat Ovidiu Agliceru, ceea ce ar înseamna că 400 din angajaţii TESA ar putea fi disponibilizaţi.
Hidroelectrica acoperă în prezent 32 de judeţe şi are o pondere de 30-31% din producţia de energie electrică la nivelul ţării. Societatea are şapte sucursale şi o putere instalată de 6.442 MW.
Hidroelectrica a încheiat primul trimestru cu un profit brut de 482 milioane lei, cel mai mare câştig trimestrial obţinut până acum de companie, cu 100 milioane lei mai mare faţă de perioada similară a anului trecut, a declarat într-un interviu pentru News.ro directorul general al companiei, Ovidiu Agliceru. Pentru întregul an 2017, Hidroelectria şi-a propus să obţină un profit brut de 1,2 miliarde de lei, la venituri de 3,1 miliarde lei. În 2016, compania a înregistrat o cifră de afaceri de 3,3 miliarde lei şi un profit brut de 1,5 miliarde lei. Compania şi-a planificiat pentru acest an o producţie de 14,5 TWh, faţă de anul trecut, când a realizat o producţie de 17,6 TWh.
Hidroelectrica s-a aflat în insolvenţă în perioada iunie 2012 - iunie 2016, timp în care a reziliat toate cele 11 contracte cu aşa numiţii "băieţi deştepţi", un mecanism de privatizare a profitului demarat în 2004 şi care a prejudiciat compania cu circa 1,1 miliarde de euro doar în perioada 2006-2012, potrivit calculelor fostului administrator judiciar, Euro Insol.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...