Contul curent al balanţei de plăţi a continuat să se înrăutăţească semnificativ în penultima lună a anului trecut, înregistrând după primele 11 luni o creştere de aproape trei ori (+178%) faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, până la 3,44 miliarde euro, în special ca urmare a creşterii puternice a dividendelor repatriate de firmele străine, potrivit datelor Băncii Naţionale a României, publicate vineri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

După primele 11 luni din 2015, deficitul contului curent era de 1,237 miliarde euro, arată datele revizuite ale BNR.

Contul curent al balanţei de plăţi include sumele încasate şi cele plătite de România în relaţiile comerciale cu celelalte state.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Principala compomnentă care contribuie la deficitul de cont curent este comerţul exterior, puternic deficitar. 

Statisticile oficiale publicate în această săptămână arată că deficitul comercial (FOB/CIF) din primele 11 luni din 2016 a fost de 8,77 miliarde euro, mai mare cu 21,9% faţă de aceeaşi perioadă din 2015.

Ca urmare, balanţa bunurilor, care intră în contul curent al balanţei de plăţi, şi-a accelerat deteriorarea în acest an.

Astfel, deficitul comercial din componenţa contului curent (calculat FOF/FOB) a crescut cu 23,9% în primele 11 luni din 2016, până la 8,25 miliarde euro, faţă de aceeaşi perioadă din 2015. Diferenţa între datele FOB/CIF şi FOB/FOB  este în principal costul transportului.

Balanţa veniturilor primare, care include mai ales dividendele repatriate de investitorii străini, a înregistrat un deficit de 4,4 miliarde euro în primele 11 luni ale anului trecut, în creştere cu 27% faţă de perioada ianuarie - noiembrie 2015. 

În schimb, balanţa serviciilor şi-a majorat excedentul cu 10%, la 6,96 miliarde euro în perioada ianuarie-noiembrie 2016. 

Balanţa veniturilor secundare, în care intră şi fondurile europene încasate de România, a ajuns la un excedent de 2,24 miliarde euro, cu 12,1% mai mic decât în aceeaşi perioadă a anului 2015. 

Majorarea deficitului de cont curent continuă tendinţa din 2015, când deficitul extern al României a crescut de peste două ori şi jumătate faţă de nivelul din 2014, până la 1,94 miliarde de euro, potrivit datelor revizuite.

Comisia Naţională de Prognoză (CNP), organismul pe care îşi bazează guvernul proiecţiile bugetare, estimează pentru întregul an 2016 un deficit de cont curent de 3,75 miliarde euro, nivel dublu faţă de cel din 2015. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.