Startup-ul chinez DeepSeek a anunţat că va face public codul sursă al modelelor sale de inteligenţă artificială, respectându-şi astfel angajamentul faţă de tehnologia open-source, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Compania a anunţat pe platforma de socializare X că va deschide 5 depozite de cod săptămâna viitoare, descriind iniţiativa ca fiind ”un progres mic, dar sincer” pe care îl va împărtăşi ”cu transparenţă totală”.

”Aceste blocuri de construcţie modeste ale serviciilor noastre online au fost documentate, implementate şi testate în producţie,” se menţionează în postare.

Impactul modelului R1 şi abordarea unică a DeepSeek

DeepSeek a zguduit industria globală a AI, luna trecută, prin lansarea modelului său de raţionament R1, un model open-source care a rivalizat în performanţă cu sistemele occidentale, având în acelaşi timp costuri mai mici de dezvoltare.

Angajamentul companiei faţă de open-source o deosebeşte de majoritatea firmelor de AI din China, care, la fel ca rivalele lor din SUA, preferă modele închise.

Fondatorul modest al DeepSeek, Liang Wenfeng, a declarat într-un interviu rar acordat unei publicaţii chineze, în iulie anul trecut, că firma nu prioritizează comercializarea modelelor sale de AI, subliniind că există un avantaj de ”soft power” în open source.

”Să vezi cum alţii îţi urmează inovaţia îţi oferă un mare sentiment de împlinire. De fapt, open-source este mai mult un comportament cultural decât unul comercial, iar contribuţia la acesta ne aduce respect,” a spus Liang.

Noile depozite de cod şi algoritmul inovator NSA

Noile coduri open-source vor furniza infrastructura necesară pentru a susţine modelele AI pe care DeepSeek le-a făcut deja publice, construind pe baza acelor cadre open-source existente.

Anunţul a venit la scurt timp după ce DeepSeek a lansat un nou algoritm numit Native Sparse Attention (NSA), conceput pentru a face mai eficiente antrenamentul şi inferenţa pentru contexte lungi.

Popularitatea explozivă a DeepSeek în China

De la lansarea modelului R1, baza de utilizatori a DeepSeek a crescut spectaculos. În China, DeepSeek este acum cel mai popular serviciu de chatbot, având 22,2 milioane de utilizatori activi zilnic până la data de 11 ianuarie, depăşind platforma Douban, care avea 16,95 milioane de utilizatori, conform datelor furnizate de Aicpb.com, un site chinezesc care monitorizează produsele AI.

Această mişcare consolidă poziţia DeepSeek ca lider în domeniul AI open-source, punând presiune pe competitorii globali să îşi regândească strategiile de dezvoltare şi comercializare a tehnologiilor AI.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.