Preţurile petrolului au încheiat sesiunea de miercuri în scădere, pe măsură ce investitorii au analizat impactul unui dolar american puternic şi potenţialul ca politicile externe ale preşedintelui ales Donald Trump să reducă oferta globală de petrol, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Contractele futures pentru petrolul Brent au încheiat sesiunea în scădere cu 61 de cenţi, sau cu 0,81%, la 74,92 dolari pe baril. În Statele Unite, petrolul West Texas Intermediate (WTI) a scăzut cu 30 de cenţi, sau cu 0,42%, la 71,69 dolari pe baril.

Victoria lui Trump a declanşat o vânzare masivă, care a redus preţurile petrolului cu peste 2 dolari pe baril în timpul tranzacţiilor de dimineaţă, pe măsură ce dolarul american a crescut la cel mai ridicat nivel din septembrie 2022.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Un dolar mai puternic face ca mărfurile denominate în dolari, cum ar fi petrolul, să fie mai scumpe pentru deţinătorii altor valute şi tinde să apese asupra preţurilor.

”Tot entuziasmul şi impulsul de vânzare iniţial s-au redus, iar acum cred că există mai multe perspective de creştere pe termen scurt,” a declarat Phil Flynn, analist principal la Price Futures Group, menţionând că investitorii s-au concentrat mai mult pe echilibrul pe termen scurt dintre ofertă şi cerere.

”A existat o reacţie exagerată la rezultatele alegerilor şi la ideea că o victorie a lui Trump ar fi determinat industria petrolieră americană să foreze în exces şi să provoace un surplus,” a spus John Kilduff, partener la Again Capital în New York.

”Dar capetele mai calme au prevalat, iar această piaţă are multe probleme de rezolvat,” a adăugat el, menţionând conflictul din Orientul Mijlociu ca factor de sprijin care ar putea afecta oferta.

Realegerea lui Trump ar putea duce, de asemenea, la reînnoirea sancţiunilor împotriva Iranului şi Venezuelei, eliminând barili de pe piaţă, ceea ce ar fi pozitiv pentru preţuri, a declarat analistul UBS Giovanni Staunovo.

Iranul, membru OPEC, produce aproximativ 3,2 milioane de barili pe zi, sau 3% din producţia globală. Totuşi, un control mai strict asupra Iranului ar putea fi dificil, deoarece ţara a devenit abilă în eludarea sancţiunilor, a notat analistul Alex Hodes de la StoneX.

Susţinerea lui Trump pentru premierul israelian Benjamin Netanyahu ar putea intensifica instabilitatea în Orientul Mijlociu, conform lui Andrew Lipow, preşedintele Lipow Oil Associates, ceea ce ar putea duce la o creştere a preţurilor petrolului, pe măsură ce investitorii iau în calcul o posibilă întrerupere a aprovizionării globale. Trump este aşteptat să continue sprijinirea Israelului.

Totuşi, lăsând la o parte alegerile din SUA şi incertitudinile geopolitice, tendinţele persistente din pieţele petroliere ar putea modela perspectiva pentru perioada următoare, a subliniat Mukesh Sahdev, şef global de pieţe de mărfuri la Rystad Energy.

OPEC+ încă joacă un rol cheie, marjele de rafinare se confruntă cu o cerere mai slabă, iar oferta în creştere şi fluxurile de comerţ cu petrol continuă să se lupte cu ineficienţele, potrivit lui Sahdev.

Stocurile de petrol brut, benzină şi distilate din SUA au crescut săptămâna trecută, a raportat Administraţia pentru Informaţii Energetice din SUA. Stocurile de petrol au crescut cu 2,1 milioane de barili, ajungând la 427,7 milioane de barili în săptămâna încheiată la 1 noiembrie, faţă de aşteptările analiştilor pentru o creştere de 1,1 milioane de barili.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.