Eforturile Cubei de a restabili alimentarea cu energie electrică pe insulă au fost întrerupte pentru a treia oară, sâmbătă seara, au declarat autorităţile cubaneze cu puţin timp înainte de miezul nopţii, lăsând milioane de oameni fără electricitate şi ridicând noi întrebări cu privire la viabilitatea planurilor guvernului de a restabili serviciile de electricitate, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Reţeaua electrică naţională a Cubei a cedat prima dată vineri, în jurul prânzului, după ce cea mai mare centrală electrică de pe insulă s-a oprit. Reţeaua a căzut din nou sâmbătă dimineaţa, potrivit mass-mediei de stat. Până seara, autorităţile au raportat unele progrese în reluarea alimentării cu energie, înainte de a anunţa că reţeaua s-a prăbuşit din nou.

”În această seară, la ora 22:25, deconectarea totală a sistemului electro-energetic naţional a avut loc din nou”, a declarat compania electrică Havana Electric pe Telegram, sâmbătă seara târziu.

Evenimente

15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
24 octombrie - Eveniment News.ro - IMM-urile, Oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

Postarea a fost ulterior eliminată din fluxul de pe platforma Telegram a companiei. Nu a fost clar imediat de ce a fost eliminată postarea, dar milioane de oameni erau încă fără curent duminică dimineaţa.

Ministerul Energiei din Cuba a declarat la scurt timp după postarea Havana Electric că lucrează la restabilirea serviciului, adăugând că o altă deconectare” a avut loc în ”sub-sistemul vestic”, care include capitala Havana.

”Procesul de restabilire a sistemului electric continuă să fie complex”, a spus ministerul pe platforma X (fosta Twitter).

A treia prăbuşire a reţelei reprezintă un mare pas înapoi în eforturile guvernului de a restabili rapid alimentarea pentru locuitorii epuizaţi, care se confruntă deja cu lipsuri severe de alimente, medicamente şi combustibil.

Reporterii Reuters au fost martori la două mici proteste în timpul nopţii, unul în Marianao şi celălalt în zona Cuatro Caminos din Havana. Diverse videoclipuri cu proteste din alte părţi ale capitalei au început să apară pe reţelele de socializare sâmbătă seara, deşi Reuters nu a putut verifica autenticitatea acestora.

Traficul pe internet a scăzut brusc în Cuba sâmbătă, potrivit datelor grupului de monitorizare a internetului NetBlocks, pe măsură ce penele de curent la scară largă au făcut aproape imposibil pentru majoritatea locuitorilor insulei să-şi încarce telefoanele şi să se conecteze online.

”Datele din reţea arată că Cuba rămâne în mare parte offline, în timp ce insula se confruntă cu o a doua pană de curent la nivel naţional”, a declarat NetBlocks sâmbătă.

Chiar şi înainte de prăbuşirile reţelei, un deficit grav de electricitate, vineri, a forţat guvernul comunist al Cubei să trimită acasă lucrătorii de stat neesenţiali şi să anuleze şcoala pentru copii, în încercarea de a păstra combustibilul pentru generarea de energie.

Guvernul a dat vina pentru săptămânile de întreruperi ale furnizării energiei din ce în ce mai grave – care au durat între 10 şi 20 de ore pe zi în mare parte a insulei – pe infrastructura deteriorată, lipsa de combustibil şi creşterea cererii.

Cuba dă, de asemenea, vina pe embargoul comercial impus de SUA, precum şi pe sancţiunile instituite de fostul preşedinte Donald Trump, pentru dificultăţile în curs de achiziţionare a combustibilului şi a pieselor de schimb necesare funcţionării şi întreţinerii centralelor sale pe bază de petrol.

SUA au negat orice implicare în defecţiunile reţelei.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.