Preşedintele Donald Trump înregistrează cele mai slabe cifre de aprobare economică din cariera sa prezidenţială, potrivit celui mai recent sondaj CNBC All-America Economic Survey, pe fondul nemulţumirii legate de gestionarea tarifelor, inflaţiei şi cheltuielilor guvernamentale, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Sondajul, realizat în perioada 9–13 aprilie pe un eşantion naţional de 1.000 de americani, arată că optimismul economic care a însoţit realegerea lui Trump s-a estompat complet. Tot mai mulţi americani cred acum că starea economiei se va înrăutăţi, aceasta fiind cea mai pesimistă percepţie publică din 2023 încoace. În plus, încrederea în piaţa bursieră a scăzut puternic.

Doar 44% dintre respondenţi aprobă activitatea generală a preşedintelui, iar 51% o dezaprobă, o uşoară îmbunătăţire faţă de ultimul sondaj CNBC din 2020. Însă, pe tema economiei, doar 43% îl aprobă, în timp ce 55% îl dezaprobă, aceasta fiind prima dată în care Trump are o evaluare negativă netă pe economie în sondajele CNBC.

Baza republicană rămâne fidelă preşedintelui, însă democraţii înregistrează un scor net de -90 în ceea ce priveşte aprobarea economică, cu 30 de puncte mai negativ decât în primul său mandat. De asemenea, independenţii sunt cu 23 de puncte mai negativi. Lucrătorii blue-collar (activităţi productive), care au fost esenţiali pentru victoria sa electorală, îşi păstrează sprijinul, dar nivelul de dezaprobare a crescut cu 14 puncte faţă de media din primul mandat.

”Trump a fost reales pentru a îmbunătăţi economia, iar până acum oamenii nu sunt impresionaţi de rezultate”, a declarat Jay Campbell, partener la Hart Associates, firma democrată de sondare.

Aproape jumătate dintre americani (49%) cred că situaţia economică se va înrăutăţi în următorul an, cel mai mare nivel de pesimism din 2023. Printre republicani, 76% cred că economia se va îmbunătăţi, dar 83% dintre democraţi şi 54% dintre independenţi prevăd o evoluţie negativă.

Printre cei care sunt optimişti cu privire la politicile economice ale preşedintelui, doar 27% cred că vor vedea efecte pozitive în mai puţin de un an. În schimb, 40% dintre pesimişti spun că politicile actuale afectează negativ economia deja.

Tarifele comerciale sunt un punct major de nemulţumire: americanii le dezaprobă cu un raport de 49% la 35%, considerând că afectează negativ muncitorii americani, inflaţia şi economia generală. Republicanii le sprijină, dar cu o marjă mai mică decât sprijinul lor general pentru Trump.

Majoritatea americanilor văd Canada, Mexicul, Uniunea Europeană şi Japonia ca oportunităţi economice, nu ameninţări, o percepţie mai favorabilă decât în timpul primului mandat al lui Trump. China rămâne o excepţie, fiind percepută ca o ameninţare de 44% dintre respondenţi, în creştere faţă de 2019.

Cele mai slabe cifre pentru Trump vin pe tema inflaţiei, unde este dezaprobat cu o marjă de 60% la 37%. Este şi domeniul cu cea mai scăzută aprobare din partea republicanilor (58%). În plus, 57% dintre respondenţi cred că SUA este deja în recesiune sau va intra în curând, faţă de 40% în martie 2024.

Trump este dezaprobat şi în privinţa cheltuielilor guvernamentale (51% dezaprobare) şi politicii externe (53% dezaprobare).

Singura zonă unde preşedintele înregistrează cifre pozitive este imigraţia: 53% aprobă gestionarea frontierei sudice, iar 52% susţin deportarea imigranţilor ilegali. A obţinut majoritate în rândul independenţilor pe tema deportărilor şi un sprijin de 22% din partea democraţilor privind frontiera – cel mai bun scor al său pe o temă în rândul acestora.

În acelaşi timp, percepţia publică asupra bursei s-a înrăutăţit semnificativ: 53% spun că este un moment prost pentru a investi, în timp ce doar 38% îl consideră favorabil. Este o inversare bruscă faţă de optimismul de la începutul mandatului, iar sondajul din aprilie marchează cea mai puternică schimbare de direcţie negativă din istoria de 17 ani a acestui studiu.

În pofida declinului în popularitate, sondajul nu indică un avans clar pentru democraţi: 48% dintre americani ar prefera controlul democratic asupra Congresului, iar 46% susţin controlul republican – cifre aproape identice cu cele din martie 2022.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.