Costul orar cu forţa de muncă, un indicator al poverii salariale pentru angajatori, a crescut în al doilea trimestru al acestui an cu 11,97% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2015, cele mai mari creşteri fiind înregistrate în imobiliare şi sănătate, arată datele publicate, luni, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În primul trimestru al acestui an, ritmul de creştere a costurilor cu forţa de muncă a crescut cu 10,4% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2015, ritm mai temperat faţă de cel înregistrat în ultimul trimestru al anului trecut.

Costul orar al forţei de muncă a fost mai mare în c el de-al doilea trimestru al anului cu 11,97% faţă de aceeaşi perioadă din 2015.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”Comparativ  cu  acelaşi  trimestru  al  anului  precedent,  pe  principalele activităţi economice, cele mai mari  creşteri ale  costului  orar al  forţei  de  muncă  (în  formă  ajustată  după  numărul  zilelor  lucrătoare)  se  observă  în  tranzacţii  imobiliare (26,57%), sănătate şi asistenţă socială (24,11%),  hoteluri  şi  restaurante  (18,62%)  şi  învăţământ (18,60%. Scădere  s-a  înregistrat  doar  în  industria  extractivă (‐10,01%)", se precizează în comunicatul INS.

În ultimele luni ale anului trecut s-au aplicat mai multe majorări consistente ale salariilor în sectorul bugetar.  De la 1 octombrie 2015, salariile din sistemul de sănătate şi în domeniul asistenţei sociale au crescut cu 25%, iar de la 1 decembrie  s-au majorat cu 15% salariile din învăţământ şi cu 10% salariile celorlalţi bugetari.

Comparativ cu trimestrul precedent, costul orar cu forţa de muncă a crescut, în cel de-al doilea trimestru din 2016, cu 5,86%.

Toate sectoarele au înregistrat creşteri ale salariilor în ultimul an, însă cel mai mic avans, de 1,46%, a fost în învăţământ.

Ultimele date disponibile arată că, în iunie, câştigul salarial mediu net la nivel naţional, care include atât salariile, cât şi bonusurile sau tichetele de orice tip pe care le primesc angajaţii, a crescut cu 0,7%, sau 15 lei, faţă de luna precedentă, până la 2.078 lei (460 euro), iar ritmul anual de creştere a accelerat până la un nou nivel maxim după 2008.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.