Consiliul municipal din New York City, oraş considerat a fi capitala specialităţilor culinare din America, a votat miercuri în favoarea interzicerii vânzărilor de foie gras, urmând exemplul altor oraşe sau state americane, cel mai mare producător din ţară avertizând că va contesta decizia în justiţie, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Foie gras, care în franceză înseamnă ”ficat gras”, este o delicatesă produsă din ficatul mărit al raţelor şi gâştelor îndopate cu porumb.

Asociaţiile pentru drepturile animalelor afirmă că hrănirea forţată este dureroasă şi crudă. Fermierii care cresc păsări pentru foie gras susţin că practica este umană.

Consiliul New York City a votat cu 42 de voturi pentru şi şase împotrivă ”interzicerea vânzării sau furnizării anumitor produse din pasăre obţinute prin hrănirea forţată a acestora, începând din 2022, impunând în caz contrar amenzi cuprinse între 500 şi 2.000 de dolari pentru fiecare încălcare a prevederii.

”Consiliul interzice o practică cu adevărat crudă şi inumană”, a declarat Jeremy Unger, purtător de cuvânt al Carlinei Rivera, membră a Consiliului din Manhattan, care a propus proiectul.

Hudson Valley Foie Gras, cel mai mare producător de foie gras din Statele Unite, situat în Ferndale, New York, la circa 160 de kilometri nord-vest de New York City, a apărat practica îndopării utilizată pentru obţinerea acestui produs de lux.

Ceilalţi doi producători de foie gras din Statele Unite sunt La Belle Farms, aflat tot în Ferndale, şi Au Bon Canard, din Caledonia, Minnesota.

“Vă pot spune că avem grijă în mod corespunzător de păsări”, a spus directorul Hudson Valley, Marcus Henley.

Acesta a arătat că ferma, care are 400 de angajaţi, produce foie gras ”în conformitate cu îngrijirea umană a animalelor şi în conformitate cu legile statului New York.”

Interdicţia va intra în vigoare peste trei ani, pentru a da timp fermierilor să îşi reconfigureze afacerile pentru alte produse, a spus Unger.

Henley a anunţat însă că New York City asigură circa o treime din veniturile fermei şi că în loc să îşi ajusteze afacerile intenţionează să recurgă la justiţie pentru anularea măsurii Consiliului oraşului. Nu este clar câte restaurante şi magazine vor fi afectate de interdicţie.

”Nu avem un număr exact, dar circa 1% dintre restaurantele din New York City servesc foie gras”, a arătat Unger.

Foie gras a fost interzis şi în alte regiuni din Statele Unite, iar rezultatele au fost mixte.

Consiliul municipal din Chicago a aprobat o astfel de interdicţie în 2006, dar a renunţat la ea doi ani mai târziu, după ce primarul din perioada respectivă, Richard Daley, a numit-o ”cea mai prostească ordonanţă” aprobată vreodată în oraş, care ”l-a făcut de râsul naţiunii”.

California a interzis foie gras în 2012, iar msura este în vigoare. Curtea Supremă a Statelor Unite, cea mai înaltă instanţă din ţară, a refuzat, în ianuarie, să audieze un apel al producătorilor de foie gras.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.