Laurian Lungu, macroeconomist, reprezentantul Consiliul Investitorilor Străini (FIC), a afirmat că deficitul bugetar este în creştere şi statul va fi nevoit să facă nişte ajustări, să taie din investiţii sau din alte zone pentru că altfel acest deficit nu poate fi adus sub control. El a precizat că investiţiile străine directe au scăzut cu aproape 25%, în primele şapte luni ale anului. Conform lui Lungu, ceea ce îi îngrijorează de fapt pe investitori este această incertitudine legislativă, aspecte legate de fiscalitate, de taxare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Laurian Lungu a declarat, marţi, la cea de-a cincea ediţie a evenimentului ROINVEST, organizat de Agenţia de presă News.ro, în parteneriat cu Team Innovation Media şi Agenţia de PR şi comunicare Plurivox, că spre deosebire de anii ’90, acum există o euforie a programelor de sprijin, de investiţie de către stat. 
”În anii ‘90 aveam globalizare, pieţele deschise şi toate investiţiile mergeau către locurile unde aveau cel mai mult randament, la nivel global. Şi astăzi lumea s-a schimbat complet, există această euforie a investiţiilor şi a programelor de sprijin, de investiţie de către stat. Practic şi este normal că atunci când ai politici protecţioniste, cum vedem la nivel global, sigur că discursul politic se îndreaptă către acest tip de mesaje. Trebuie să oferi economiei ceva şi fiecare ţară se întrece în a acorda un sprijin financiar companiilor, ceea ce nu este normal, practic este împotriva teoriei pieţelor libere. Şi România sigur, este şi ea, s-a înscris în acest carusel. Este normal pe undeva, adică nu ai încotro. Contează foarte mult pe ce pantă te afli ca şi economie, pe ce pantă a dezvoltării. Adică atunci poţi să-ţi foloseşti, să ai o strategie în a investi în anumite tipuri de  structuri”, a explicat Laurian Lungu. 
Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
El a precizat că investitorii sunt îngrijoraţi de incertitudinea legislativă. 
”Ceea ce îi îngrijorează de fapt pe investitori este această incertitudine legislativă, aspecte legate de fiscalitate, de taxare. Spunea domnul ministru că speră să nu avem schimbări de fiscalitate la anul. Ca macroeconomist vă spun că dacă ai un deficit, dacă pleci de la minus 5,8 la 7,8 sau 8, cât vom avea probabil anul acesta, ca să ai corecţie, fără să creşti taxele, este aproape imposibil. Rămâne de văzut ce se va întâmpla, practic deci nu dacă se va întâmpla”, a transmis reprezentantul Consiliului Investitorilor Străini. 
El a precizat că în ultimii doi ani statul nu a investit procentul din PIB pe care îl anunţase iniţial că îl va investi. 
”Dacă ne uităm în ultimii doi ani, conform previziunilor, statul prevedea să investească 6,7% din PIB, a investit 5,2%, în 2023 a vrut să investească 7,3%, a investit 5,9%, diferenţa este foarte mare. Anul acesta proiecţia e undeva la 7,5-7,9% parcă, dar au fost şi temeri dacă vom ajunge la acea valoare. 
Din punct de vedere dinamic, este foarte important să ţinem cont de acest sens. Faptul că deficitul public, noi avem un impuls fiscal foarte mare în acest an, deficitul bugetar este în creştere. Este normal să ai investiţii mai mari dacă faci deficit mai mari. Adică practic cu banii cu care te împrumuţi, tu poţi să investeşti. Ideea e ce faci în 2025, 2026? Deci discursul politic este unul, realitatea economică este alta. Vei fi nevoit să ajungi la nişte ajustări, fie că tai din investiţii, fie că începi să tai de undeva, pentru că, alminteri e clar că nu poţi să aduci deficitul sub control”, a mai afirmat Laurian Lungu. 
El a adăugat că investiţiile străine directe au scăzut cu 25% în primele şapte luni ale anului. 
”Şi un semnal foarte important este că FDI-ul, deci investiţiile străine directe, în primele şapte luni au scăzut cu aproape 25% faţă de nivelul de anul trecut. Ce ne spune asta? România deja este percepută ca având un risc major pe partea de risc bugetar şi de risc nu numai de risc bugetar, dar şi de risc de cont curent. Noi avem acum o creştere, dacă vă uitaţi pe datele la şapte luni. Deficitul de cont curent s-a adâncit, a crescut foarte mult. Suntem o ţară cu deficite gemene de peste 7% din PIB. Nu mai există nici o ţară în Europa aşa. O ajustare se va face. Cum? Vom vedea probabil după alegeri. Fie că pieţele o să ne forţeze, fie că economia va merge foarte bine şi vom reuşi să acumulăm”, a mai transmis Laurian Lungu.
Evenimentul premium tradiţional News.ro „RoInvest” - ediţia a V-a beneficiază de sprijinul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, alături de Agenţia Română pentru Investiţii şi Comerţ Exterior (ARICE) ca partener instituţional şi Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Franceză în România (CCIFER) ca partener organizaţional.

Partenerii evenimentului sunt Federaţia Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din EnergieAsociaţia Română a BăncilorCEC BankROCA şi TeraPlast.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.