Compania românească din industria chimică Sinteza Oradea raportează pentru primul semestru al anului un profit net de circa 227.000 euro, înregistrând profit pentru prima dată în ultimii cinci ani. Compania a încheiat anul 2020 cu o cifră de afaceri de 4,5 milioane euro şi prognozează pentru anul 2021 o creştere de circa 80%, până la 8,2 milioane euro.
”Sinteza Oradea, companie cu capital românesc care activează în industria chimică, raportează pentru primul semestru al lui 2021 profit, pentru prima dată în ultimii cinci ani. Astfel, compania a realizat în primele şase luni ale anului, un rezultat EBITDA de aproximativ 461.000 euro şi un profit net de circa 227.000 euro”, a anunţat compania.
Pierderile înregistrate anii trecuţi au fost datorate, pe de o parte restrângerii, după 2007, a activităţii companiei, mai ales din cauza reglementărilor de mediu, cât şi anumitor limitări tehnologice şi condiţionări de piaţă.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Pandemia a influenţat atât negativ activitatea companiei, prin fluctuaţiile de personal, fiind necesare eforturi de organizare pentru acoperirea poziţiilor productive, cât şi pozitiv, prin accesul limitat pentru o perioada, al concurenţei asiatice pe piaţa europeană, timp folosit de Sinteza pentru consolidarea relaţiilor cu clienţii, arată compania.
Sinteza Oradea a încheiat anul 2020 cu o cifră de afaceri de 4,5 milioane euro şi prognozează pentru anul 2021 o creştere de circa 80%, până la 8,2 milioane euro, în condiţiile în care preţurile materiilor prime au crescut cu mai mult de 100% faţă de finalul anului trecut, iar fabrica a fost oprită în 2020, pentru 2 luni.
Compania preconizează totodată că va încheia în profit net anul acesta, faţă de anul trecut, când a raportat un rezultat negativ.
”Rezultatele pe care le anunţăm astăzi sunt un efort de echipă. Am construit pe direcţiile începute în ultimii ani şi am ştiut cum să gestionăm creşterea cererii din piaţă, luând măsurile necesare pentru a asigura continuitatea producţiei şi ulterior pentru a spori marja comercială prin creşterea ponderii clienţilor europeni şi a end-userilor, precum şi către asigurarea fluxului de numerar necesar susţinerii acestor măsuri. În continuare, Sinteza studiază posibilitatea de a dezvolta parcul industrial pe platforma existentă, iar în zona de producţie analizează posibilitatea să acceseze pieţe de desfacere noi şi să dezvolte produse adiacente ”, a declarat Tudor Stoia, director general Sinteza Oradea.
Sinteza Oradea are o cotă de circa 10% din piaţa europeană de acid benzoic. Aproximativ 70% din producţia Sinteza este vândută în principal în Europa de Vest (Germania, UK, Franţa), dar are parteneri şi în Turcia, Rusia, Ucraina şi Israel. Clienţii finali ai companiei sunt producătorii, de plastifianţi, vopseluri, caucic şi alte aplicaţii industriale.
”Am încredere că rezultatele Sinteza îşi vor urma cursul ascendent, iar managementul companiei va avea succes în redresarea Sinteza. Avem oamenii potriviţi la locul potrivit şi contextul economic mondial poate fi favorabil evoluţiei companiei. Vorbim de o companie cu tradiţie, una dintre cele mai mari companii din judeţul Bihor şi mă bucur că asistăm la conturarea unei noi poveşti de succes pentru aceasta”, a declarat Alexandru Savin, Investment manager ROCA Investments şi preşedintele Consiliului de Administraţie Sinteza Oradea.
În mod neaşteptat, principalele provocări din prezent provin mai degrabă din asigurarea materiei prime pentru producţie, decât din ajustarea la cerinţele clienţilor. În plus, asemenea multor operatori, compania se confruntă cu majorările abrupte ale costurilor cu energia, în condiţiile în care procesul de productie are un consum mare de energie.
Sinteza este o companie înfiinţată în 1905 şi funcţionând de atunci neîntrerupt în diverse structuri. În 1954 a devenit intreprindere de stat, iar din 1990 s-a organizat ca societate pe acţiuni.
Sinteza Oradea este listată la Bursa de Valori Bucureşti din anul 1997, cu simbolul bursier STZ.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.