Comisia Europeană intenţionează să prezinte un plan de 195 de miliarde de euro pentru a opri importurile de combustibili fosili din Rusia până în 2027, combinând o lansare mai rapidă a energiei regenerabile şi economiile de energie cu trecerea la aprovizionarea cu gaze din surse alternative, arată proiectele de documente, citate de Reuters.
Proiectele de măsuri, care s-ar putea modifica înainte de a fi publicate săptămâna viitoare, includ o combinaţie de legi UE, scheme neobligatorii şi recomandări pe care guvernele naţionale le-ar putea adopta, inclusiv prin revizuirea planurilor lor de a cheltui uriaşul fond de recuperare după Covid-19 al UE, pentru a elibera mai multe fonduri pentru tranziţia energetică.
Comisia se aşteaptă ca măsurile să necesite investiţii de 195 de miliarde de euro, pe lângă cele deja necesare pentru a îndeplini obiectivul climatic al blocului pentru 2030, care ar contribui la reducerea facturilor Europei pentru importurile de combustibili fosili.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Pentru a gestiona planurile, Bruxelles ia în considerare propunerea de ţinte mai ridicate pentru energia regenerabilă şi eficienţa energetică, potrivit proiectelor de propuneri şi oficialilor UE.
Obiectivele aflate în discuţie includ o ţintă pentru o pondere de 45% a energiei regenerabile în mixul energetic, până în 2030, înlocuind propunerea actuală de 40%, şi o reducere cu 13% a consumului de energie la nivelul UE până în 2030, comparativ cu utilizarea preconizată, înlocuind propunerea actuală de 9% a Comisiei.
Printre alte propuneri s-ar număra modificările aduse legislaţiei UE pentru a accelera termenele limită de autorizare pentru unele proiecte de energie regenerabilă şi noi scheme UE pentru a porni o lansare pe scară largă a energiei solare şi pentru a reconstrui industria de producţie solară a Europei.
Bruxelles-ul va schiţa, de asemenea, planuri de a produce 10 milioane de tone de hidrogen regenerabil până în 2030 şi de a importa alte 10 milioane de tone, susţinute de legislaţia care defineşte tipurile de hidrogen care pot fi considerate regenerabile.
UE va evidenţia, de asemenea, potenţialul de a creşte importurile de gaze naturale lichefiate din ţări, precum Egipt, Israel şi Nigeria, plus infrastructura necesară pentru a înlocui importurile de gaze ruseşti - despre care un proiect de document spune că ar trebui conceput pentru a se asigura că nu se blochează în decenii de emisii care ar putea submina obiectivele privind schimbările climatice.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.