Comisia Europeană a încheiat acorduri cu grupurile farmaceutice Roche şi Merck KgaA pentru furnizarea de tratamente experimentale destinate Covid-19, a declarat miercuri o sursă din instituţia UE, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Ofertele acoperă medicamentul pentru artrită RoActemra fabricat de Roche şi medicamentul pentru scleroza multiplă Rebif al Merck - ambele considerate posibile tratamente pentru Covid-19 - şi vor asigura aprovizionarea în oricare dintre cele 27 de state membre ale UE care vor să le cumpere, a spus persoana citată.

Sursa, care a refuzat să fie identificată din cauza sensibilităţii subiectului, nu a dezvăluit termenii tranzacţiilor.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Grupul Merck a anunţat miercuri că a fost solicitat de către Comisie să fie pregătit să furnizeze Rebif statelor UE ”la cerere, dacă şi când este indicat tratamentul pentru COVID-19”.

Roche şi un purtător de cuvânt al Comisiei nu au fost imediat disponibili pentru comentarii.

Acordurile urmează unei solicitări din luna mai din partea statelor UE pentru a achiziţiona cele două medicamente şi vin în timp ce guvernele din întreaga lume încearcă să obţină acces la posibile terapii şi vaccinuri împotriva COVID-19, chiar şi înainte de a dovedi eficacitatea acestora.

Roche efectuează un studiu clinic în fază finală pentru Actemra, cunoscut şi ca RoActemra pe unele pieţe,  în care au fost înrolaţi 330 de pacienţi,  după ce medicamentul antiinflamator utilizat împotriva artritei reumatoide a fost administrat în China la pacienţii care sufereau de o reacţie severă a sistemului imunitar.

Medicamentul a fost, de asemenea, testat pe pacienţi cu Covid-19 în combinaţie cu medicamentul antiviral remdesivir  al Gilead, singurul medicament autorizat până în prezent de UE pentru utilizare împotriva COVID-19.

La începutul lunii iunie, un studiu clinic italian, în fază incipientă cu Actemra la pacienţii cu Covid-19 a arătat că medicamentul nu a reuşit să-i ajute.

Rebif a fost dezvoltat de firma elveţiană Biotech Serono înainte ca Merck să cumpere compania.

Ambele medicamente vizează proteinele din organism asociate cu inflamaţia şi există unele speranţe că pot ajuta pacienţii cu forme grave de Covid-19 care suferă de aşa-numita furtună de citokine, o reacţie a sistemului imunitar care poate duce la insuficienţă organică.

Companiile au afirmatîn scrisori către Comisie că pot satisface cererea din partea ţărilor UE, a declarat sursa, refuzând să numească statele UE care şi-au exprimat interesul pentru medicamentele respective.

Ţările UE vor trebui acum să cadă de acord cu companiile cu privire la livrările necesare, a adăugat sursa.

Bruxelles-ul este, de asemenea, în discuţii cu Gilead pentru a obţine doze de remdesivir pentru statele membre şi pentru a-i spori capacitatea de producţie. De asemenea, doreşte să rezerve livrări de vaccinuri dezvoltate de Johnson & Johnson şi Sanofi.

În luna  iunie, Franţa, Germania, Italia şi Olanda au anunţat că au asigurat 400 de milioane de doze dintr-un potenţial vaccin pentru Covid-19 dezvoltat de compania britanică AstraZeneca.

Îngrijorările cu privire la disponibilitatea remdesivir au fost aprinse, după ce Gilead s-a angajat să livreze aproape toată producţia în Statele Unite.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.