Comisarul pentru industrie al UE, Thierry Breton, a declarat luni că nu ia partea nimănui, într-o confruntare dintre companiile Big Tech şi operatorii europeni de telecomunicaţii, cu privire la cine ar trebui să finanţeze lansarea reţelei 5G şi a internetului în bandă largă, la deschiderea celei mai mari conferinţe de telecomunicaţii din lume la Barcelona, transmite Reuters.
Vorbind la Mobile World Congress (MWC) din Barcelona, Breton a apărat o consultare de 12 săptămâni lansată săptămâna trecută, referitoare la un proiect care ar putea impune Big Tech să suporte mai multe costuri.
”Pentru mine, adevărata provocare este să ne asigurăm că până în 2030 concetăţenii noştri şi afacerile de pe străzile noastre din întreaga UE – inclusiv aici în Barcelona – au acces la conectivitate Gigabit rapidă, fiabilă şi intensă în date”, a spus el.
Reprezentanţii firmelor de tehnologie, inclusiv Alphabet, Meta şi Netflix, care participă la MWC, sunt aşteptaţi să respingă ideea.
Peste 80.000 de oameni, inclusiv directori de tehnologie, inovatori şi autorităţi de reglementare, erau aşteptaţi să participe la eveniment, unde lansările de noi produse vor fi, de asemenea, în centrul atenţiei.
Breton a vorbit la un eveniment de deschidere la care au participat şi CEO-ul Telefonica Jose Maria Alvarez-Pallete şi CEO-ul Orange, Christel Heydemann.
Deutsche Telekom, Orange, Telefonica şi Telecom Italia au făcut lobby activ pentru ca Big Tech să plătească taxele.
Acesta este momentul să colaborăm între companiile de televiziune şi Big Tech”, a spus Alvarez-Pallete.
”Colaborarea înseamnă că toată lumea contribuie cu o parte echitabilă a efortului”.
Heydemann, de la Orange, a considerat consultarea UE ”un prim pas” pentru a aborda ceea ce ea a numit ”o situaţie dezechilibrată”, subliniind totodată că nu solicită schimbarea principiului neutralităţii reţelei în Europa şi nici nu face eforturi pentru un nou mecanism fiscal.
”Solicităm un nou cadru european care ar aduce o contribuţie justă a marilor generatori de trafic online la cerinţele de conectivitate”, a spus ea.
Guvernul olandez a avertizat luni împotriva impunerii unei taxe pe internet companiilor de tehnologie, devenind primul guvern al UE care a criticat consultarea lui Breton.
A spus că o astfel de mişcare ar putea încălca regulile de neutralitate a reţelei şi poate duce la creşterea preţurilor pentru europeni.
Furnizorii de conţinut precum Netflix, care a aranjat ca CEO-ul său, Greg Peters, să se întâlnească cu Breton la conferinţa de la Barcelona, susţin că firmele lor investesc deja masiv în infrastructură. Ei spun că plata unor taxe suplimentare va diminua investiţiile în produse care beneficiază consumatorii.
GSMA, o asociaţie care reprezintă peste 750 de operatori de telefonie mobilă şi organismul organizator din spatele MWC, a fost în fruntea dezbaterii.
"Putem vedea într-adevăr că nu este (despre) neutralitate. Nu dăm prioritate. Nu limităm. Deci, argumentele care sunt prezentate în mod normal când vine vorba de neutralitatea reţelei, nu prea vedem asta, dar vom fi mai mult decât fericiţi să avem această discuţie ", a declarat Mats Granryd, directorul general al GSMA, pentru Reuters.
Criticii modelului de cotă echitabilă sau ”SPNP” (Sending Party Network Pays) au avertizat că aşa-numita ”taxă de trafic” ar putea determina platformele bazate pe conţinut să îşi direcţioneze serviciile prin ISP-uri (furnizori de servicii de internet) în afara UE.
”Aceste noi reglementări ar încălca prevederile privind neutralitatea reţelei şi ar fragmenta internetul, dăunând consumatorilor şi economiilor europene”, a declarat David Frautschy, director la Internet Society, un grup nonprofit de advocacy din SUA.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.