Combinatul de Îngrăşăminte Chimice Năvodari, singurul producător de îngrăşăminte pe bază de tehnologii din România, se confruntă cu un exod al personalului, astfel că societatea a fost nevoită să aducă 30 de muncitori din Sri Lanka, a declarat pentru News.ro Ernesto Sudati, proprietarul combinatului, care vorbeşte despre criza forţei de muncă cu care se confruntă, dar şi despre starea proastă a infrastructurii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Deşi pe piaţa românească nu mai sunt foarte mulţi jucători care şi produc îngrăşăminte chimice, nu doar importă sau distribuie, criza de personal este la fel de acută precum cea din alte industrii. Ne confruntăm cu un exod al personalului, care ne limitează dezvoltarea. Noi putem să avem o producţie dublă faţă de momentul prezent şi să vindem dublu însă nu putem decide creşterea producţiei din cauza lipsei de personal. Toată lumea se aşteaptă să vorbim despre preţul gazelor care ne limitează creşterea însă, pentru noi, adevărata piedică este criza forţei de muncă”, a declarat pentru News.ro Ernesto Sudati, proprietarul Combinatului de Îngrăşăminte Chimice Năvodari.

În prezent, producţia companiei este de aproximativ 1.500 de tone de îngrăşămine zilnic iar cererea de pe piaţă i-ar permite o creştere substanţială a producţiei.

”Iar când vorbim de criza de personal, ne referim la personal calificat – strungari, sudori electricieni, etc. Din cauza crizei de personal calificat, am fost nevoiţi să luăm în cosiderare importul de forţă de muncă şi am făcut toate demersurile în acest sens. Deja, primii 30 de muncitori din Sri Lanka pe care îi vom angaja şi specializa, au venit, astfel încât să putem creşte producţia combinatului. Bineînţeles, acest proiect include şi costuri adiacente, cum sunt cheltuieli cu cazarea personalului, dar este un cost pe care ni l-am asumat deja”, a adăugat Sudati.

Combinatul deţine o cotă de piaţă de 5% pe piaţa locală şi are ca obiectiv pe termen mediu dublarea acesteia, prin susţinerea fermierilor români către o agricultură de tip intensiv (utilizarea de fertilizanţi cu coeficient mare de valoare adăugată).

Compania produce îngrăşăminte cu valoare adăugată mare, datorită tehnologiei avansate folosite în combinatul de îngrăşăminte pe care îl deţine la Năvodari pe care le vinde în proporţie de 90% pe piaţa internă, iar restul exportă în statele vecine- Bulgaria, Ucraina şi Moldova.

Compania numără 250 de angajaţi dintre care 100 lucrează doar în combinat.

”Pe lângă criza forţei de muncă cu care ne confruntăm, o provocare este starea proastă a infrastructurii româneşti şi amânarea permanentă a investiţiilor în acest domeniu. Cea mai mare provocare însă este aceea de a ne menţine informaţi cu toate noutăţile în domeniu şi a reuşi să aducem în permanenţă la dispoziţia fermierilor români cele mai noi şi performante tehnologii în domeniul îngrăşămintelor”, spune Ernesto Sudati.

În ultimii ani, nivelul investiţiilor efectuate însumează 5 milioane de euro şi sunt direcţionate pentru dezvoltarea companiei, alinierea la normele de mediu impuse la nivel european, cercetare şi inovare.

”În 2019, am investit deja aproape 500.000 de euro în amenajarea unui spaţiu de locuit pentru angajaţii pe care îi aducem din Sri Lanka, dar şi pentru înlocuirea flotei auto pe care o avem la combinat cu maşini electrice. Tot anul acesta, vom finaliza o investiţie mare începută în urmă cu patru ani, pentru îngrăşăminte lichide, iar începând din 2020 lansăm investiţia în domeniul activatorilor şi biostimulatorilor necesari plantelor, investiţii care vor revoluţiona agricultura deoarece transformă chimia plantei. Agricultura românească, dar nu numai, a evoluat în ultimii 20 de ani mai mult decât în ultimul secol. Tehnologiile noi, avansate, la care aderăm şi noi, vor permite o creştere substanţială a producţiei agricole la hectar şi vor determina o schimbare totală a sistemului agricol. Într-un viitor nu foarte îndepărtat, vom avea o agricultură supertehnologizată şi precisă, în care procesele vor fi computerizate, robotizate. Dacă vor dori să reziste în piaţă, agricultorii mici vor fi nevoiţi să găsească variante de asociere agricolă”, a precizat proprietarul combinatului.

Combinatul de îngrăşăminte chimice Năvodari a încheiat anul 2018 cu o cifră de afaceri de 106 milioane lei, iar pentru acest an estimează o creştere cu minim 5%.

”Pentru că suntem singurul producător de îngrăşăminte tehnologice din România, nu putem vorbi decât de o competiţie indirectă, cea a importatorilor de produse similare”, a mai spus Sudati.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.