Piaţa terenurilor din România a încheiat anul 2024 cu tranzacţii de aproximativ 450 milioane euro, în pofida climatului dificil, marcat de incertudini privind evenimente politice si evoluţii economice, nivel comparabil celui din anul precedent, potrivit estimărilor companiei de consultanţă imobiliară Colliers. Piaţa terenurilor este dominată de investitorii români, iar cei internaţionali adoptă o poziţie mai rezervată, influenţată de incertitudini legate de stabilitatea politică şi evoluţia economiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”În pofida climatului dificil, marcat de incertudini privind evenimente politice si evoluţii economice, piaţa terenurilor din România a încheiat anul 2024 cu un rezultat solid de tranzacţii de aproximativ 450 milioane euro, nivel comparabil celui din anul precedent”, potrivit estimărilor Colliers.

Compania de consultanţă imobiliară contorizează tranzacţiile care implică terenuri pentru proiecte imobiliare comerciale urbane sau în zone periurbane. Piaţa de terenuri continuă aşadar să demonstreze o dinamică semnificativă prin tranzacţii de amploare, inclusiv finalizarea unor deal-uri iniţiate în anii anteriori, în contextul temperării activităţii din perspectiva tranzacţiilor nou-iniţiate.

Volumul tranzacţiilor din 2024, estimat la aproape 450 de milioane de euro, include active mixte, terenuri cumpărate „la pachet” cu proiecte generatoare de venituri şi parteneriate precum schimburi de teren cu metri pătraţi construiţi sau joint ventures. Acest aspect complică o evaluare precisă a valorii pieţei, potrivit consultanţilor Colliers, care adaugă că volumul total de activitate este comparabil celui din 2023, chiar daca numărul de tranzacţii este ceva mai mic.

 Investitorii locali continuă să domine piaţa, iar cei internaţionali adoptă o poziţie mai rezervată, influenţată de incertitudini legate de stabilitatea politică şi evoluţia economiei. Cererea se concentrează în special pe sectorul rezidenţial, cu accent pe Bucureşti şi zona metropolitană, dar şi pe cele mai mari oraşe regionale, unde cumpărătorii identifică oportunităţi pentru a achiziţiona terenuri valoroase.

„Aşteptările pentru acest an au fost rezervate, investitorii şi dezvoltatorii adoptând o poziţie prudentă, influenţată de incertitudinile legate de rezultatele alegerilor, politicile guvernamentale şi evoluţia anumitor indicatori economici, precum ratele dobânzilor şi inflaţia. În Bucureşti, dar şi în câteva oraşe regionale mari, blocajele administrative au întârziat semnificativ tranzacţiile. Multe decizii de achiziţie au fost condiţionate de vânzările din portofoliul existent, pe fondul unei schimbări de strategie. Unii investitori au renunţat la terenuri care nu mai corespundeau planurilor de business actuale, concentrându-se pe achiziţii aliniate noilor obiective. Blocajele administrative şi dificultatea obţinerii avizelor de construire continuă să fie principalii factori care frânează ritmul pieţei”, explică Sînziana Oprea, director land agency la Colliers România.

Deşi moderată, cererea de pe piaţa terenurilor în 2024 a cuprins diverse sectoare precum rezidenţial, retail, hoteluri, medical, industrial, energie sau agri-business. Bucureştiul şi zona metropolitană au dominat piaţa, generând 80% din volumul de tranzacţii, cu sectorul rezidenţial reprezentând 70% din acesta.

 Achiziţiile majore au vizat platforme precum Roca pe Bulevardul Preciziei, Muntenia pe Bulevardul Progresului sau terenuri mari în zona Siseşti, destinate proiectelor rezidenţiale. Interesul pentru zonele metropolitane (Pipera, Corbeanca, Buftea, Snagov) şi terenurile cu autorizaţie de construire sau PUZ a fost ridicat, datorită posibilităţii evitării blocajelor urbanistice, punctează consultanţii Colliers.

Retailul, cu o pondere de circa 20% din volumul pieţei, a fost influenţat de închiderea unor tranzacţii mai vechi, precum vânzarea platformelor Helitube şi Filan din Bucureşti, dar şi de achiziţii de terenuri pentru parcuri de retail sau galerii comerciale în diferite oraşe din ţară. În sectorul office, au atras atenţia tranzacţii precum adjudecarea, prin licitaţie, a terenului Romaero de către One United Properties, alături de câteva achiziţii strategice pentru potenţiale dezvoltări viitoare în cadrul unor proiecte mixte.

În afara Bucureştiului, cererea de terenuri pentru rezidenţial a crescut, în special în oraşe precum Timişoara, Braşov şi Constanţa, unde sunt, de asemenea, planificate proiecte mixte. Retailul s-a concentrat pe parcuri comerciale şi extinderi strategice, în timp ce multe terenuri mari din afara oraşelor, până acum vizate pentru rezidenţial, au atras investitori din energie regenerabilă, logistică şi agri-business, datorită preţurilor mai accesibile. Investitorii români au fost cei mai activi cumpărători de terenuri în 2024, urmaţi de retailerii străini. Deşi piaţa a fost mai rezervată, aceasta a continuat să ofere oportunităţi variate, adaptate la noile condiţii economice.

„Oferta de terenuri a crescut în 2024, susţinută de proprietari cu nevoie de lichidităţi şi de dezvoltatori care şi-au schimbat strategiile, vânzând o parte din terenurile din portofoliu. Proprietăţi scoase la licitaţie de mult timp au fost în sfârşit adjudecate, iar zonele din jurul nodurilor rutiere ale Autostrăzii A0 din Bucureşti au devenit puncte fierbinţi pentru investitori. Astfel, prin adaptabilitate şi repoziţionarea strategiilor, investitorii au reuşit să îşi diversifice oportunităţile, iar piaţa s-a menţinut echilibrată. Interesul pentru parteneriate de tip joint venture a crescut, dezvoltatorii utilizând această strategie pentru a reduce riscurile, mai ales când terenurile nu pot fi urbanizate imediat. Această tendinţă subliniază, la rândul său, adaptarea pieţei şi nevoia de soluţii pe termen mediu şi lung”, subliniază Sînziana Oprea.

În anul care a început, apetitul pentru investiţii în terenuri va depinde într-o măsură importantă de stabilitatea politică şi administrativă. Blocajele recente au întârziat mai multe tranzacţii, care sunt însă aşteptate să se finalizeze în prima jumătate a lui 2025. Deşi climatul incert persistă, potenţialul de dezvoltare pe termen lung al României va atrage inclusiv investitori internaţionali noi, în timp ce investitorii locali vor rămâne foarte activi şi vor continua să securizeze active strategice. Majoritatea proprietarilor sunt bine capitalizaţi şi aşteaptă condiţii de piaţă mai favorabile, în timp ce cumpărătorii speculează oportunităţile pentru a obţine cele mai bune oferte. Investitorii care îşi asumă riscuri în această perioadă de incertitudine pot obţine beneficii semnificative pe termen mediu şi lung, în contextul în care directorul Colliers se aşteaptă ca redresarea economică să aducă aprecieri importante de valoare, adaugă reprezentanţii companiei.

Colliers este unul dintre liderii globali în servicii de consultanţă imobiliară şi de management al investiţiilor. Cu operaţiuni în 70 de ţări, cei 22.000 de specialişti lucrează împreună pentru a oferi consultanţă de specialitate pentru clienţi. Are venituri anuale de 4,5 miliarde de dolari şi active gestionate de 99 de miliarde de dolari.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.