Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, la Forumul Mobilităţii Sustenabile şi Accesibile, că urmează să fie lansat un plan de reindustrializare a economiei, care va susţină industria auto. ”Acest plan vizează transformarea României într-un hub de tehnologie şi inovaţie în Europa de Sud-Est în următorii 10 ani”, a arătat el. Ciolacu a reafirmat angajamentul României faţă de proiectele verzi şi pentru decarbonarea economiei. ”Cu toate acestea, trebuie să fim conştienţi că tranziţia către o economie verde nu trebuie să devină o frână în calea dezvoltării economice a ţării noastre şi a industriei auto în mod special. Este esenţial să găsim un echilibru între protecţia mediului şi creşterea economică”, a subliniat premierul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Marcel Ciolacu a declarat, joi, la Forumul Mobilităţii Sustenabile şi Accesibile, că îşi doreşte ca participanţii să fie ”îngăduitori” cu el.

”Îi spuneam domnului prim-ministru Tăriceanu, azi dimineaţă am avut aşa, după mult timp, o pornire mai diesel, a trebuit să-mi încălzesc bujiile”, a afirmat el.

Evenimente

15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

El a felicitat Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Automobile din România la împlinirea a 30 de ani de la înfiinţare.

”Industria auto românească a demonstrat, de-a lungul anilor, o capacitate extraordinară de adaptare şi inovare. Iar astăzi suntem aici pentru a celebra aceste realizări şi pentru a discuta despre viitorul sustenabil al mobilităţii. În acest context, cred că planul nostru de reindustrializare a economiei, pe care ne pregătim să îl lansăm, vine să susţină această industrie strategică a ţării. Acest plan vizează transformarea României într-un hub de tehnologie şi inovaţie în Europa de Sud-Est în următorii 10 ani. Ne propunem să atragem investiţii semnificative în sectorul auto, să dezvoltăm infrastructura necesară şi să susţinem cercetarea şi dezvoltarea în domeniul vehiculelor electrice şi autonome”, a declarat Ciolacu.

El a subliniat că susţinerea industriei auto este vitală.

”Este vital să ne susţinem industria auto, care contribuie semnificativ la PIB-ul ţării noastre şi are un rol crucial în volumul exporturilor României. În 2024, producţia de automobile a crescut spectaculos, cu peste 600.000 de unităţi produse anual de uzinele Dacia şi Ford Otosan. Aceste realizări nu doar că susţin economia naţională, dar şi poziţionează România ca un jucător important pe piaţa auto europeană”, a arătat el.

Premierul a făcut referire şi la sprijinul pentru procesul de modernizare a acestui sector şi pentru tendinţa de electrificare a producţiei de autoturisme.

”Un exemplu de măsură cu un mare succes este programul «Rabla», care a avut un impact major asupra înnoirii parcului auto naţional. Prin acest program, am reuşit să scoatem din circulaţie zeci de mii de vehicule vechi şi poluante, înlocuindu-le cu modele noi, mai eficiente şi mai prietenoase cu mediul. În 2024, ne aşteptăm ca vânzările de autoturisme electrificate să crească cu peste 24%, iar cele de autoturisme pur electrice să ajungă la o cotă de piaţă de 13%”, a explicat el.

Marcel Ciolacu şi-a încheiat discursul prin a reafirma angajamentul României faţă de proiectele verzi şi pentru decarbonarea economiei.

”Cu toate acestea, trebuie să fim conştienţi că tranziţia către o economie verde nu trebuie să devină o frână în calea dezvoltării economice a ţării noastre şi a industriei auto în mod special. Este esenţial să găsim un echilibru între protecţia mediului şi creşterea economică, astfel încât să asigurăm un viitor prosper, sustenabil pentru toţi cetăţenii noştri”, a spus el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.