China intensifică eforturile pentru a-şi dezvolta propriile megaconstelaţii de sateliţi pentru internet, într-o încercare de a reduce diferenţa faţă de serviciul Starlink al SpaceX, deţinut de Elon Musk, relatează CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În prezent, Starlink operează aproape 7.000 de sateliţi şi deserveşte aproximativ 5 milioane de utilizatori din peste 100 de ţări, oferind internet de mare viteză în zonele izolate sau slab conectate.

China vizează să lanseze până la 38.000 de sateliţi prin intermediul proiectelor sale Qianfan, Guo Wang şi Honghu-3, pentru a rivaliza cu Starlink, care are planuri să-şi extindă reţeaua la 42.000 de sateliţi.

Motivaţii strategice şi geopolitice

Unul dintre motivele principale pentru care China investeşte în aceste constelaţii este controlul asupra accesului la internet.

”Starlink a demonstrat că poate oferi cetăţenilor acces la internet fără cenzură, ceea ce reprezintă o ameninţare pentru regimul de cenzură al Chinei”, a declarat Steve Feldstein, expert la Carnegie Endowment for International Peace.

În contrast, China ar putea să-şi promoveze serviciile în ţări care preferă un internet cenzurat, a spus Blaine Curcio, fondatorul Orbital Gateway Consulting. Aceasta ar putea reprezenta un avantaj competitiv pentru anumite regiuni care doresc să colaboreze cu China.

Pieţe ţintă şi influenţă globală

Experţii consideră că megaconstelaţiile Chinei nu vor concura direct cu Starlink în ţări precum SUA, Canada sau Europa de Vest, dar ar putea avea succes în regiuni precum Rusia, Siria, Afganistan şi Africa.

”Deja 70% din infrastructura 4G din Africa este construită de Huawei, iar o reţea de internet bazată pe sateliţi ar putea consolida influenţa Chinei pe acest continent”, a explicat Juliana Suess, de la Institutul German pentru Afaceri Internaţionale şi de Securitate.

Importanţa pentru securitatea naţională

Megaconstelaţiile nu sunt doar un instrument de influenţă geopolitică, ci şi o necesitate de securitate naţională.

”Pe câmpul de luptă din Ucraina, Starlink a demonstrat avantajele tehnologice ale conexiunilor bazate pe satelit, inclusiv în războiul cu drone. China înţelege că astfel de tehnologii sunt cruciale pentru obiectivele sale de securitate naţională”, a adăugat Feldstein.

China se confruntă cu provocări tehnologice şi financiare în încercarea de a ajunge din urmă competitori precum Starlink, OneWeb sau Amazon Project Kuiper. În pofida acestor obstacole, Beijingul consideră însă aceste investiţii esenţiale pentru viitorul său tehnologic şi militar.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.