Centrul de Soluţionare Alternativă a Litigiilor din domeniul Bancar (CSALB) propune soluţii la punctele nevralgice ale comportamentului financiar al românilor, între care să reducem sau să tăiem cheltuielile neesenţiale, să economisim şi să fim precauţi când ne împrumutăm, să ne organizăm un buget personal, să facem investiţii sigure, pe termen lung şi să păstrăm dialogul cu banca.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Provocările fiscale şi economice ale anului 2025 trebuie să-i găsească pregătiţi pe consumatori, iar administrarea finanţelor personale devine un imperativ pentru cei care vor să îşi păstreze confortul din prezent sau să îşi ţină sub control problemele financiare. Invitaţii din podcasturileCSALB au analizat punctele nevralgice ale comportamentului financiar al românilor şi au oferit soluţii pentru consumatorii care vor să îşi administreze un buget personal sau vor să investească, să economisească şi/sau să se împrumute”, anunţă Centrul de Soluţionare Alternativă a Litigiilor din domeniul Bancar (CSALB).

Prima sursă de venit suplimentar se găseşte chiar în buzunarul nostru, o găsim după ce tăiem cheltuielile care nu sunt necesare, spun specialiştii în educaţie financiară în podcastul găzduit de Centrul de Soluţionare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB).

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

„Construirea bugetului personal presupune 80% planificare şi 20% cunoaşterea unor instrumente financiare, precum cele de economisire sau de creditare. De exemplu, planificarea financiară pe care şi-o face fiecare român ar trebui să plece de la bugetul de venituri şi cheltuieli şi să aibă strategii diferite pentru abordarea acestora. De exemplu, veniturile trebuie diversificate, iar cheltuielile reduse. Un consumator trebuie să jongleze cu toate aceste elemente pentru a rămâne în echilibru. Din păcate, la noi în ţară, peste 70% dintre familii se bazează pe un singur venit, iar de aici vin multe riscuri asociate cu dispariţia sau cu reducerea acestuia. De aceea, venitul poate fi susţinut prin tăierea de pe listă a cheltuielilor mărunte, neesenţiale, care pot fi eliminate. Pentru asta este nevoie de o disciplină mai mare în gestionarea bugetului, precum şi de economisire. De exemplu, dacă realizezi că ai nişte cheltuieli zilnice, precum un prânz luat la un restaurant de tip fast-food sau o cafea pentru care plăteşti 20 de lei, le poţi înlocui cu mâncarea gătită acasă şi cafeaua la termos. Vei vedea că suma economisită este considerabilă”, spune Irina Chitu, analist financiar, manager Finzoom.ro.

Pe parcursul unui an întreg poţi ajunge să economiseşti valoarea a 3-4 salarii minime pe economie, doar prin ajustarea unei singure subdiviziuni de cheltuieli.

”Aş vrea să contrazic un mit! Economisirea nu ţine de mărimea veniturilor, ci de comportament, de o rutină a vieţii zilnice. Oamenii spun că abia le ajung banii pe care îi câştigă şi nu mai pot economisi, dar le recomand să se uite cu atenţie la cheltuielile pe care le au. Genul acesta de comportament prevăzător are efect în toate aspectele vieţii financiare. Tot ca să te pui la adăpost, trebuie să pui deoparte un fond de siguranţă. Să ai oricând la dispoziţie, în cazul unor evenimente neaşteptate, cel puţin trei venituri ale familiei. Ca să nu fii nevoit să te împrumuţi pentru cheltuielile legate de mâncare dacă rămâi fără job, să zicem. Pentru că urmează un an complicat, le recomand celor care vor să contracteze un împrumut să se gândească dacă acei bani luaţi de la bancă îi ajută sau nu să îşi crească veniturile sau să-şi reducă cheltuielile pe termen mediu sau lung! De exemplu, una este să îşi cumperi un telefon de ultimă generaţie pentru că acesta te ajută în jobul tău să câştigi mai bine şi alta este să îl cumperi doar pentru că este la modă. Sau, poate cu o parte din banii împrumutaţi plăteşti nişte cursuri şi certificări. Care, la fel, te ajută în carieră. Pe de altă parte, creditul poate fi util să-ţi reduci cheltuielile. De exemplu, cu creditul îţi cumperi panouri solare cu care înlocuieşti factura la curent. În concluzie, creditul este bun atunci când te ajută să te dezvolţi, nu când te duci cu el în vacanţă si plăteşti încă doi ani după ce vacanţa s-a terminat”, adaugă ea.

 „Partea pozitivă este că oamenii au câştigat mai bine în 2024 şi au economisit în depozite bancare. Ceea ce înseamnă că nu au stat cu mâinile în sân în faţa provocărilor viitoare. Creşterile salariale anul acesta au fost de aproximativ 15%, până la un salariu mediu net de 5.242 de lei. Faptul că au câştigat mai bine i-a făcut pe mulţi să economisească.  În momentul acesta în România avem în depozite peste 72 de miliarde de euro, de aproape două ori mai mult decât au împrumutat românii de la bănci. Dar, atunci când avem venituri mai mari cheltuim mai mult. De aici şi utilitatea unei planificări financiare pe care orice familie ar trebui să şi-o facă. Ce îi împiedică pe oameni să facă acest lucru? Unde au cea mai mare dificultate în construirea unui buget şi în redirecţionarea propriilor bani?”, spune Catalin Balan, reprezentant CSALB.

„O primă distincţie pe care oamenii trebuie să o facă, pentru a nu mai ajunge în situaţia în care să cheltuie mai mult decât câştigă, este între dorinţe şi nevoi. De aici pleacă un prim dezechilibru în a corela veniturile cu cheltuielile. În cursurile pe care le-am făcut am observat unele lucruri îngrijorătoare: unii oameni nu ştiu cât câştigă, nu cunosc veniturile familiei. Ori, dacă nu ştii de unde porneşti este destul de complicat să ştii unde vrei să ajungi şi cum poţi direcţiona, pe parcurs, resursele de care dispui. Oamenii sunt într-un fel deconectaţi de la propria situaţie financiară. De aceea, cea mai mare dificultate este până să ajungă să-şi construiască un buget. Pentru că foarte mulţi nu înţeleg necesitatea unui astfel de instrument. Sunt oameni care încearcă să îşi organizeze mai bine finanţele personale, fac asta timp de câteva luni, timp în care descoperă unele lucruri care nu le plac, şi renunţă la întregul plan. Totuşi, cei care sunt perseverenţi culeg şi roadele: în privinţa cheltuielilor sunt oameni care pot salva un sfert din banii cheltuiţi, fără a le fi afectat nivelul de trai, doar din reducerea sau eliminarea cheltuielilor de care nu au nevoie. Trebuie să ştie, fiecare în parte, unde se află pragul de la care nu se mai pot duce în jos cu tăierea cheltuielilor. Veniturile, în schimb, pot fi oricât de mari, oricât te duce capul şi puterea de muncă. Iar asta este partea optimistă a bugetului personal. Oricând poţi câştiga mai mult”, spune Adrian Caruceru, consultant finanţe personale.

Bugetul reprezintă, în esenţă, un instrument de economisire, iar cei care pun bani deoparte fac de multe ori greşeala de a-i lasă în contul curent. Acolo nu primeşti niciodată o dobândă şi există şi comisioane de administrare, precizează el.

„Cei care vor să-şi investească banii trebuie să ştie că vorbim de un nivel superior al gestionării finanţelor personale. Presupune mai mult decât a lăsa banii într-un depozit. Aceşti consumatori trebuie să înţeleagă foarte bine riscurile şi propria toleranţă la risc, pentru că în investiţie poţi pierde toţi banii. Apoi să se raporteze la un orizont de timp şi să-şi stabilească obiectivele. Adică unde vor să ajungă şi cât de repede. Dacă pleci de la Bucureşti spre Oradea mergi direct sau ocoleşti prin Suceava? Pensiile private, de exemplu, pot fi considerate investiţii pe termen lung, cu atât mai mult cu cât rata de înlocuire a salariului cu pensia în următorii ani poate ajunge la 30%-40%. Adică, dacă ai un salariu de 1.000 de euro, la pensie o să primeşti doar 300-400 de euro, ceea ce reprezintă o scădere brutală pe care trebuie să o compensezi într-un fel”, precizează  spune Adrian Caruceru, consultant finanţe personale.

CSALB este o entitate înfiinţată ca urmare a unei Directive europene şi intermediază gratuit şi în mai puţin de trei luni negocierea dintre consumatori şi bănci sau IFN-uri pentru contractele aflate în derulare. Consumatorii din orice judeţ al ţării pot trimite cereri către Centrul de Soluţionare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB) completând un formular online direct pe site-ul CSALB. Dacă banca acceptă intrarea în procedură de conciliere/negociere este desemnat un conciliator. CSALB colaborează cu 16 conciliatori, dintre cei mai buni specialişti în Drept, cu expertiză în domeniul financiar-bancar. Totul se rezolvă amiabil, iar înţelegerea părţilor are puterea unei hotărâri în instanţă.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.