Câştigul salarial mediu nominal net a fost în luna septembrie de 2.376 lei, în creştere faţă de luna precedentă cu 12 lei, arată datele publicate marţi de Institulul Naţional de Statistică (INS).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În luna august, câştigul salarial mediu nominal net a fost de 2.364 lei, în scădere faţă de iulie cu 27 lei (-1,1%).

În septembrie, creşterea câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă s-a datorat acordării de prime ocazionale (inclusiv prime trimestriale, anuale, pentru performanţe deosebite sau pentru „Ziua petrolistului”), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri, dar şi realizărilor de producţii ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte).

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Cele mai importante creşteri ale câştigului salarial mediu net, în septembrie faţă de august, au fost de 15,8% în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, respectiv cu 6,7% în activităţi de servicii anexe extracţiei. Urmează, cu creşteri între 3,5% şi 4,5%, domeniul fabricării produselor textile, tăbăcirea şi finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, harnaşamentelor şi încălţămintei; prepararea şi vopsirea blănurilor), fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice.

Între 2% şi 3% sunt creşterile salariale în fabricarea echipamentelor electrice, activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune, înregistrǎri audio şi activităţi de editare muzicalǎ (inclusiv activităţi de difuzare şi transmitere de programe), fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, cercetaredezvoltare, telecomunicaţii, fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie.

”În sectorul bugetar s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în învăţământ (+3,6%), ca urmare a acordării sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice. Câştigul salarial mediu net a scăzut uşor comparativ cu luna precedentă în administraţia publică (-0,5%), respectiv în sănătate şi asistenţă socială (-1 leu)”, se arată în comunicat.

În august, valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice), 6.022 lei, iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1399 lei).

Comparativ cu luna septembrie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 13,5%. Indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 111,5%.

Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 178,3%, aceeaşi valoarea ca în august 2017.


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.

Citește și...