Numărul solicitărilor pentru consultanţă juridică pe fiscalitate s-a triplat faţă de o perioadă obişnuită, 8 din 10 firme care solicită consultanţă juridică privind amnistia fiscală exprimându-şi intenţia de a achita datoriile, arată datele casei de avocatură LMVD (Laurenţiu Mihai, Vicenţiu Dine - Societate Civilă de Avocaţi).
”Amnistia fiscală îi determină pe contribuabili, firme şi persoane fizice, să reacţioneze faţă de măsurile anunţate. Astfel, numărul solicitărilor pentru consultanţă juridică pe fiscalitate s-a triplat faţă de o perioadă obişnuită, 8 din 10 firme care solicită consultanţă juridică privind amnistia fiscală exprimându-şi intenţia de a achita datoriile”, arată datele casei de avocatură LMVD (Laurenţiu Mihai, Vicenţiu Dine - Societate Civilă de Avocaţi).
Totodată, firmele plătitoare la timp solicită informaţii despre cum pot beneficia de bonificaţia de 3%, iar unele dintre acestea întreabă dacă noile măsuri sunt discriminatorii.
“În ultimele zile, odată ce a fost anunţată amnistia fiscală, a apărut un val de solicitări privind înţelegerea din punct de vedere juridic a noilor măsuri propuse. De altfel, există o creştere semnificativă a interesului pentru conformarea fiscală voluntară. Numeroşi contribuabili, atât persoane juridice, cât şi fizice, manifestă o disponibilitate crescută de a-şi achita debitele restante pentru a beneficia de facilităţile oferite de O.U.G. nr. 107/2024. Cele mai multe solicitări (80%) au venit din partea firmelor, în cele mai multe cazuri firme cu restanţe la plata obligaţiilor către stat, care sunt interesate să beneficieze la maxim de reducerile oferite prin amnistia fiscală. Acestea sunt din domenii ca IT, transporturi sau HoReCa. Concomitent, unele dintre firmele fără datorii la stat doresc să ştie dacă din punct de vedere juridic noile măsuri sunt discriminatorii şi dacă există o cale legală de a contesta amnistia fiscală”, declară Laurenţiu Mihai, avocat specializat în drept fiscal şi partener fondator al casei de avocatură LMVD (Laurenţiu Mihai, Vicenţiu Dine - Societate Civilă de Avocaţi).
Amnistia fiscală poate reprezenta o eventuală încălcare a principiului contribuţiei echitabile la cheltuielile publice prevăzut la art. 56 din Constituţie, sub aspectul justei aşezări a sarcinilor fiscale. Deşi contribuabilii care şi-au achitat la timp obligaţiile fiscale pot percepe această măsură ca fiind discriminatorie, posibilităţile lor de a contesta juridic amnistia fiscală sunt limitate. Contestarea directă a ordonanţei de urgenţă în instanţă de către un contribuabil care nu are datorii este improbabilă, întrucât acesta nu poate iniţia în mod direct un litigiu strict pentru a invoca o excepţie de neconstituţionalitate, explică reprezentanţii societăţii de avocatură.
Firmele şi persoanele fizice apelează la avocaţi specializaţi în drept fiscal pentru a afla dacă sunt eligibili pentru a beneficia de reducerile oferite prin amnistie şi cum pot fi aceste măsuri cât mai avantajoase pentru ei.
Consultanţa juridică pe amnistie fiscală implică o analiză complexă şi personalizată a situaţiei fiecărui contribuabil. Procesul începe cu o evaluare detaliată a istoricului fiscal al contribuabilului, incluzând toate obligaţiile fiscale, cele potenţial prescrise sau contestate, pentru a determina eligibilitatea şi beneficiile amnistiei.
“În practică, întâlnim frecvent cazuri cu nuanţe juridice şi fiscale complexe. De exemplu, am consiliat recent o persoană juridică cu o datorie fiscală veche de peste 8 ani, care generase accesorii substanţiale. În această situaţie, am analizat atât posibilitatea invocării prescripţiei pentru ştergerea datoriei, cât şi opţiunea de a solicita aplicarea amnistiei fiscale. Aceasta din urmă implica o recunoaştere implicită a datoriei şi o întrerupere a termenului de prescripţie, necesitând o evaluare atentă a avantajelor şi a riscurilor. Un alt caz relevant a fost cu un contribuabil persoană fizică care beneficia deja de o eşalonare la plată şi dorea să înţeleagă dacă poate beneficia şi de anularea a 25% din obligaţiile fiscale principale în cadrul amnistiei. Scopul consultanţei juridice este de a explica clientului implicaţiile legale ale diferitelor opţiuni disponibile, de a-l ajuta să-şi înţeleagă mai bine situaţia juridică, precum şi drepturile şi obligaţiile care îi revin în contextul specific al amnistiei fiscale. Rolul meu, ca avocat, se limitează strict la oferirea de consultanţă juridică. Astfel, decizia finală privind plata datoriilor aparţine întotdeauna clientului. Există şi contribuabili care doresc să beneficieze de amnistie, dar care nu vor avea disponibilităţile băneşti pentru a achita debitul principal restant. Însă cei mai mulţi contribuabili şi-au exprimat intenţia de a achita datoriile la stat”, explică Laurenţiu Mihai, avocat specializat în drept fiscal şi partener fondator al casei de avocatură LMVD.
Casa de avocatură LMVD anticipează o îmbunătăţire a conformării fiscale voluntare, cel puţin pe termen scurt, pe măsură ce contribuabilii profită de această oportunitate pentru a-şi regulariza situaţia fiscală. Pe termen scurt, noua amnistie fiscală va avea efectul scontat, al conformării fiscale şi maximizării colectării debitelor fiscale restante, însă este văzută şi ca un semn de „slăbiciune” a statului în faţa fenomenului evaziunii fiscale şi a incapacităţii sale de a asigura pârghii eficiente pentru colectarea creanţelor fiscale.
”Dacă statul român va adopta în mod regulat asemenea măsuri de amnistie, există riscul de a crea un precedent periculos. Acest lucru ar putea încuraja anumite categorii de contribuabili să amâne în mod deliberat conformarea fiscală voluntară, în speranţa că vor beneficia de viitoare amnistii”, spun reprezentanţii casei de avocatură.
În paralel cu amnistia fiscală anunţată recent, controalele fiscale s-au amplificat notabil pe fondul unui deficit bugetar din ce în ce mai apăsător. Avocatul Laurenţiu Mihai subliniază că în ultimele luni a crescut numărul clienţilor persoanelor fizice care au primit controale ANAF şi este aşteptată o amplificare a acţiunilor de control din partea ANAF, prin prisma faptului că impozitul pentru venitul din surse neidentificabile a crescut de la 16% la 70% de la 1 iulie 2024. Totodată, firmele plătitoare de TVA vor resimţi un număr mai mare inspecţii fiscale având ca obiect taxa pe valoare adăugată, cu scopul de a se reduce diferenţa dintre ce se colectează şi ce ar trebui să fie colectat.
În acest context, mulţi contribuabili - persoane fizice şi firme - apelează la consultanţă juridică după ce are loc controlul fiscal din partea ANAF, pentru a contesta decizia de impune, însă este recomandat să discute cu un avocat în mod preventiv, pentru a fi pregătiţi în cazul unui control al inspectorilor fiscali. Astfel, îşi pot valorifica drepturile legitime din timp, cu posibilitatea unui rezultat diferit şi favorabil.
Casa de avocatură LMVD (Laurenţiu Mihai, Vicenţiu Dine - Societate Civilă de Avocaţi) este o firmă de avocatură specializată în drept fiscal, drept civil, dreptul proprietăţii intelectuale, dreptul achiziţiilor publice, dreptul concurenţei, dreptul protecţiei consumatorilor şi arbitraj internaţional şi alte arii diverse şi complexe ale dreptului. Societatea oferă consultanţă juridică şi asistenţă specializată companiilor din domenii precum IT, transporturi, HoReCa, divertisment, producţie cinematografică şi altele, dar şi persoanelor fizice.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.