Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, proiectul care aprobă plafoanele unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2024.
„Guvernul, prin Ministerul Finanţelor, a elaborat Strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2024-2026, care fundamentează indicatorii cuprinşi în prezentul proiect de lege. Pentru anul 2024, pentru soldul bugetar a fost stabilită o limită de - 5,0% din PIB, iar pentru cheltuielile de personal un plafon de 8,5% din PIB, în timp ce pentru anul 2025 pentru soldul bugetar a fost stabilită o limită de - 4,7% din PIB, iar pentru cheltuielile de personal un plafon de 8,0% din PIB”, este precizat în expunerea de motive a proiectului.
Plafonul propus pentru datoria guvernamentală pentru anul care va veni, conform metodologiei UE, este de 49,8% din PIB.
De asemenea, anul viitor, „plafonul privind finanţările rambursabile, care pot fi contractate de către unităţile/subdiviziunile administrativ-teritoriale, este în sumă de 2.000 milioanelei, iar plafonul privind tragerile din finanţările rambursabile contractate, sau care urmează a fi contractate de către unităţile/subdiviziunile administrativ-teritoriale, este în sumă de 3.000 milioane lei. Valoarea aferentă finanţărilor rambursabile, care poate fi autorizată anual pentru o unitate/subdiviziune administrativ-teritorială, este de maximum: a) 50 milioane lei, în cazul comunelor; b) 100 milioane lei, în cazul oraşelor; c) 150 milioane lei, în cazul municipiilor, sectoarelor municipiului Bucureşti şi judeţelor”, conform propunerii legislative..
Plafoanele în cauză nu cuprind finanţările rambursabile destinate refinanţării datoriei publice locale, finanţările rambursabile destinate proiectelor care beneficiază de fonduri externe nerambursabile de la UE şi nici pe cele destinate proiectelor care beneficiază de fonduri externe nerambursabile de la donatori europeni în cadrul programelor interguvemamentale.
„Plafonul privind emiterea de garanţii de către Guvern, prin Ministerul Finanţelor şi de către unităţile/subdiviziunile administrativ-teritoriale, pentru anul 2024, este de 40.000 milioane lei. În anul 2024, plafonul soldului primar al bugetului general consolidat este de minus 51.797,3 milioane lei”, mai indică sursa citată.
Obiectivul bugetar pe termen mediu este reprezentat de atingerea unui nivel al soldului structural anual al administraţiei publice de minus 1% din PIB.
Acest proiect care aprobă plafoanele unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2024 adoptat, marţi, de către Camera Deputaţlor vine în contextul în care proiectul privind bugetul pe anul viitor urmează să primească, miercuri, votul final al Parlamentului.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.