Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene Adrian Câciu a afirmat că atâtat timp cânt ţara noastră va avea deficit pe investiţii, în sensul în care investiţiile să fie la o valoare mai mare decât deficitul, atunci este „un deficit rezonabil şi sustenabil”. Social-democratul a mai explicat că astfel investiţiile au efect de multiplicare şi aduc venituri în cascadă în anii care vor veni.
„O funcţionară a spus de un anumit deficit. La o zi după aceea, exact Comisia Europeană, direcţia respectivă unde lucra funcţionara a dat un alt deficit mai mic cu două puncte procentuale. În rest, ce să mai comentăm? Eu vă spun un singur lucru, atâta timp cât ţara va avea deficit pe investiţii, în sensul în care investiţiile vor fi ca valoare mai mare decât deficitul, eu cred că este un deficit rezonabil şi sustenabil. De ce? Pentru că investiţiile au efect de multiplicare şi aduc venituri în cascadă în anii viitori. Nu este un deficit pe consum”, a declarat Adrian Câciu, miercuri la sediul PSD din Capitală.
Pe 20 martie, Comisia Europeană a avertizat România că a rămas în urmă cu reformele pe care trebuie să le facă în schimbul fondurilor de redresare ale UE, iar deficitul său fiscal într-un an electoral aglomerat este îngrijorător, punând în pericol accesarea a miliarde de euro din PNRR.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Declan Costello, adjunct al şefului Direcţiei pentru afaceri economice şi financiare a Comisiei Europene, a declarat că Bruxelles-ul este foarte îngrijorat de situaţia fiscală a României.
„Deficitul ar fi trebuit să fie corectat până anul acesta”, a declarat Costello la aceeaşi conferinţă. „Vedem că toate tendinţele merg în direcţia greşită. În acest moment, mă aştept ca deficitul să fie mai aproape, dacă nu chiar peste 7% din PIB, în acest an”, a declarat oficialul european.
România s-a angajat iniţial ca până în 2024 să îşi aducă deficitul bugetar sub plafonul de 3% din PIB stabilit de UE. Cu toate acestea, în prezent, estimările sunt că acest obiectiv ar putea fi atins abia în 2027, presupunând că nu vor exista modificări ale sistemului fiscal.
România, care se află sub incidenţa procedurii de deficit excesiv a UE din 2020, vizează un deficit de 5% din PIB în acest an şi colectează venituri fiscale de 27,5% din PIB, faţă de media UE de 41%, notează Reuters.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.