Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunţat, joi, că până la sfârşitul acestui an, Răstoliţa va livra energie în Sistemul Energetic Naţional, acesta fiind „un vis devenit realitate după 36 de ani”. Lucrările la hidrocentrala de la Răstolniţa au început în 1989, însă s-au blocat din cauza birocraţiei, a unor procese şi a „nepăsării”. Finalizate în proporţie de 89%, lucrările vor putea fi terminate după ce, joi, Guvernul a adoptat ultima Hotărâre necesară, pentru scoaterea din fondul forestier a unor suprafeţe de teren.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Finalizăm Hidrocentrala de la Răstolniţa. Am promis că vom debloca hidrocentralele începute acum zeci de ani şi lăsate în paragină, după blocaje cronice generate de birocraţie, procesele iniţiate de câteva organizaţii de mediu şi nepăsare. Am promis şi asta facem. Astăzi, Guvernul României a adoptat ultima Hotărâre de Guvern necesară pentru Amenajarea Hidroenergetică Răstoliţa, iniţiată de Mircea Fechet, Ministrul Mediului, pentru scoaterea din fondul forestier a suprafeţelor de teren necesare pentru finalizarea lucrărilor. A fost o muncă enormă de echipă între Ministerul Energiei şi Ministerul Mediului. (...) Lucrăm la Răstoliţa de peste un an şi jumătate, iar pentru noi ziua de astăzi este aproape un miracol. Nimeni nu mai credea că lucrările se vor putea relua vreodată”, afirmă Burduja pe pagina sa de Facebook.

Ministrul menţionează că în perioada imediat următoare vor începe defrişările – peste 30 hectare de teren eliberate pentru lucrări, iar dacă totul „merge bine”, în toamna acestui an se va umple cuva lacului – până la cota 720 metri.
 
„În prezent, lucrările sunt finalizate în proporţie de 89%, iar statul român a investit aici peste 714 milioane lei! Nu era păcat să abandonăm lupta? Până la sfârşitul anului, Răstoliţa va livra energie în Sistemul Energetic Naţional! Un vis devenit realitate după 36 de ani. Proiectul, început în 1989, va deveni prima hidrocentrală deblocată şi finalizată în istoria recentă a României”, precizează Burduja.

Potrivit acestuia, amenajarea Răstoliţa nu e doar un proiect de energie, ci „o declaraţie de independenţă naţională”.

„Totul în inima munţilor, cu respect pentru natură şi comunităţi locale. Amenajarea Răstoliţa nu e doar un proiect de energie. Este o declaraţie de independenţă naţională.
Ce am făcut în acest timp? Răstoliţa a stat blocată ani de zile. Am aliniat instituţiile şi companiile implicate. Am rezolvat exproprieri, CF-uri, fond forestier. Am obţinut un nou Acord de Mediu şi am învins birocraţia. Nu ne-au oprit presiunile. Nu ne-au intimidat atacurile. Nu ne-am oprit din drum. (...) România are nevoie de acest proiect. Pentru că fiecare kWh produs aici e un pas spre securitate energetică şi spre facturi mai mici”, mai afirmă ministrul Energiei.

DATE TEHNICE PE SCURT:

???? Putere instalată: 35,2 MW – cât să alimentezi un oraş întreg.
???? Producţie anuală estimată: 120 GWh – energie 100% verde, regenerabilă.
???? Lungimea barajului: 390 metri la coronament, 350 metri la bază.
???? Înălţime baraj: 105 metri.
???? Lungimea galeriei de aducţiune: 8,5 km.
???? Cuva lacului: 24 milioane m³ apă stocată – un rezervor strategic pentru energie şi apă.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.