Bulgaria şi Croaţia au fost acceptate în mecanismul ERM-2, o cameră de aşteptare obligatorie înainte de adoptarea euro, decizie care deschide calea pentru prima extindere a zonei euro din ultimii cinci ani, a anunţat vineri Banca Centrală Europeană (BCE), transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În urma acordului miniştrilor de Finanţe din zona euro şi al oficialilor BCE, cele două state est-europene vor intra şi în uniunea bancară, cele mai mari bănci ale acestora urmând să intre sub supravegherea BCE de la 1 octombrie, potrivit unui comunicat al băncii centrale.

Bulgaria şi Croaţia trebuie să petreacă cel puţin doi ani în ERM-2 înainte de a începe  pregătirile practice de adoptare a euro, un proces care durează de obicei încă un an. În aceste condiţii, aceste ţări vor intra în zona euro cel mai devreme în 2023.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Pe parcursul celor doi ani, Bulgaria şi Croaţia trebuie să promovese politici economice ”solide”, să îndeplinească criteriile de membre ale zonei euro şi să aibă curs valutar stabil.

În cadrul ERM-2, BCE a stabilit cursul monedei bulgăreşti, leva, la 1,95582 unităţi pentru un euro, iar pentru moneda croată, kuna, la 7,53450 unităţi pentru un euro.

Ultima ţară care a adoptat euro a fost Lituania, în 2015, iar restul statelor membre, care sunt obligate să adopte moneda unică, cu excepţia Danemarcei, nu par să facă vreun efort serios în acest sens.

Luna trecută, BCE a anunţat că niciuna dintre ţările din afara zonei euro nu îndeplineşte toate criteriile pentru acces, iar unele dintre ele par să se îndepărteze de regulile stabilite pentru adoptarea euro.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.