Acţionarii BRD - Groupe Société Générale au aprobat distribuirea unui dividend brut de 0,0749 lei/ acţiune din profitul distribuibil aferent anului 2020, de 951,56 milioane lei. Aceştia spun că, pe viitor, principalele provocări pentru sectorul bancar sunt legate de evoluţia pandemiei şi se aşteaptă un volum de credite în creştere în 2021 atât pe segmentul de retail, cât şi pe cel al companiilor, într-un context de relansare economică.
Adunările Generale Ordinară şi Extraordinară ale Acţionarilor (AGA) BRD - Groupe Société Générale s-au desfăşurat pe 22 aprilie, fiind aprobate şi bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2021, şi programul de activitate pe exerciţiul financiar al anului 2021.
Banca a avut în 2020 un profit net de 951,56 milioane lei şi un venit bancar net de 2,92 miliarde lei. Veniturile nete din dobânzi ale băncii s-au ridicat la 1,95 miliarde lei.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Acţionarii au aprobat distribuirea unui dividend brut de 0,0749 lei/ acţiune din profitul distribuibil aferent anului 2020 de 951,56 milioane lei, plata dividendelor în data de 4 iunie 2021 şi data plăţii amânate în data de 29 noiembrie 2021.
”Criza Covid-19 a încheiat brusc un ciclu expansionist de 9 ani. Deşi iniţial se estima o scădere cu aproximativ 6% în contextul crizei, PIB-ul României s-a contractat cu 3,9% în 2020. Pe viitor, relansarea economică va depinde în mod semnificativ de cursul pandemiei şi de execuţia programelor de relansare economică adoptate de autorităţi. Fondurile UE reprezintă un potenţial catalizator pentru redresarea economică. României i s-au alocat 80 miliarde euro pentru perioada 2021-2027. Pentru 2021, ritmul creşterii economice va fi condiţionat de o normalizare treptată a situaţiei pandemice în urma succesului campaniilor de vaccinare, de o revigorarea activităţii economice externe şi îmbunătăţirea perspectivei pentru cererea internă”, arată BRD.
Pentru a sprijini economia în contextul evoluţiei epidemiei COVID 19, banca centrală a redus rata de politică monetară de patru ori în 2020 cu 125 de puncte de bază în total, la 1,25%. Dar ratele interbancare sunt în prezent în creştere, determinate de majorarea inflaţiei la începutul anului 2021, precizează BRD.
”Sistemul bancar beneficiază de poziţii solide de lichiditate şi capitalizare. Situat la 66% la finalul anului 2020, raportul credite/depozite lasă spaţiu semnificativ pentru creşterea creditelor”, precizează banca.
Cu o rată a fondurilor proprii totale de 23,2% la finalul anului 2020, sistemul bancar românesc este bine capitalizat, spun reprezentanţii BRD.
”Pe viitor, principalele provocări pentru sectorul bancar sunt legate de evoluţia pandemiei care a generat ajustarea bruscă a perspectivelor de creştere economică şi consecinţele acesteia asupra solvabilităţii agenţilor economici afectaţi. Se aşteaptă un volum de credite în creştere în 2021 atât pe segmentul de retail, cât şi pe cel al companiilor, într-un context de relansare economică”, menţionează raportul băncii.
La planuri pe termen mediu şi lung, BRD şi-a planificat continuarea transformării reţelei de agenţii: reducerea pragmatică a numărului, mărirea dimensiunii medii, introducerea formatelor noi de sucursală adaptate noului model de vânzări şi servicii şi impulsionarea unei abordări colaborative.
Creditele nete sunt aşteptate să reintre pe o curbă ascendentă începând cu 2021 şi să ajungă la 32,1 miliarde lei, de la 30,7 miliarde lei în 2020.
Soldul creditelor acordate clienţilor Retail va rămâne constant, în ciuda reactivării producţiei. Banca estimează totodată o creştere semnificativă a creditelor acordate companiilor, cu o contribuţie importantă atât a sectorului mari companii, cât şi a finanţării IMM-urilor, datorită în special programului IMM Invest.
Se estimează ca venitul net bancar să beneficieze de o creştere a volumului de credite (volumul creditelor nete bugetat în creştere cu +3,2%) şi de efecte pozitive de structură, în timp ce scăderea ratelor de dobândă va avea un efect negativ.
De asemenea, acţionarii au aprobat reînnoirea mandatului de administrator al lui Benoit Jean Marie Ottenwaelter pentru o perioadă de 4 ani, începând cu data de 7 iulie 2021, precum şi numirea Mariei Rousseva în calitate de administrator, pentru o perioadă de 4 ani (numirea este sub condiţia obţinerii aprobării prealabile începerii exercitării funcţiei, emisă de Banca Naţională a României, conform dispoziţiilor legale în vigoare. Termenul de 4 ani al mandatului începe să se calculeze din a treia zi lucrătoare ulterioară primirii aprobării prealabile a Băncii Naţionale a României).
De asemenea, Aurore Brigitte Micheline Gaspar a fost numită administrator, pentru o perioadă de 4 ani (numirea este sub condiţia obţinerii aprobării prealabile începerii exercitării funcţiei, emisă de BNR).
BRD - Groupe Société Générale operează o reţea de 584 de unităţi. Banca are aproximativ 2,5 milioane de carduri şi o reţea de acceptare de aproximativ 30.000 POS şi aproape 1.400 ATM-uri. Activele băncii, la sfârşitul lunii decembrie 2020, erau de 61,6 miliarde lei.
BRD face parte din Grupul Société Générale, unul dintre cele mai mari grupuri europene de servicii financiare. Grupul are 133.000 de angajaţi în 61 de ţări şi peste 30 de milioane de clienţi individuali, companii şi investitori instituţionali în întreaga lume, în trei activităţi-cheie: Retail banking în Franţa; Retail banking internaţional, Asigurări şi Servicii financiare pentru companii; Global Banking şi Soluţii pentru Investitori.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.