Premierul britanic Boris Johnson a acordat marţi grupului chinez Huawei un rol limitat în construcţia reţelei 5G a Marii Britanii, în pofida încercării Statelor Unite de a exclude producătorul chinez de reţele de telecomunicaţii din sectorul comunicaţiilor de nouă generaţie al Occidentului, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Sfidând SUA, cel mai apropiat aliat al Marii Britanii, în favoarea Chinei, în ajunul Brexitului, Johnson a decis că ”furnizorii cu risc ridicat”, cum este Huawei, vor avea acces în părţile fără riscuri ale reţelei 5G.

În timp ce implicarea companiilor de risc ridicat va fi limitată la 35%, acestea vor fi excluse din zonele sensibile, unde sunt procesate date, şi nu vor avea accces la reţele de importanţă majoră şi la locaţii cum ar fi centrale nucleare şi baze militare.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

O astfel de respingere explicită a îngrijorărilor Statelor Unite că Huawei ar putea fi folosită de Beijing pentru a fura secrete din Occident a consternat administraţia Trump, dar a fost salutată de compania chineză.

Johnson şi Trump au discutat telefonic după ce decizia Marii Britanii a fost făcută publică.

”Premierul a subliniat importanţa ca ţările care gândesc la fel să lucreze împreună pentru a diversifica piaţa şi a sparge dominaţia unui număr mic de companii”, a anunţat guvernul britanic într-un comunicat.

Înainte de convorbirea celor doi lideri, un oficial al administraţiei Trump a spus:”Nu există o soluţie sigură pentru ca furnizorii nesiguri să controleze orice parte a unei reţele 5G”.

”Aşteptăm cu nerăbdare să colaborăm cu Marea Britanie pentru a găsi o soluţie care să aibă ca rezultat excluderea componentelor furnizorilor nesiguri din reţelele 5G”, a spus oficialul american.

Un oficial britanic a declarat că excluderea Huawei ar fi întârziat construcţia reţelei 5G şi ar fi costat mai mult consumatorii, reluând avertismentele industriei de telecomunicaţii.

Statele Unite au avertizat în repetate rânduri Londra împotriva permiterii accesului Huawei la reţeaua 5G, argumentând că distincţia între ”margine” şi ”centru” se va estompa, deoarece datele sunt procesate pe tot parcursul reţelei 5G, făcând dificil de controlat riscurile de securitate.

Huawei, cel mai mare producător de telecomunicaţii din lume, afirmă că Statele Unite doresc să îi împiedice dezvoltarea pentru că nicio companie americană nu oferă aceeaşi gamă de tehnologie la un preţ competitiv.

”Această decizie bazată pe dovezi va avea ca rezultat o infrastructură de telecomunicaţii mai avansată, mai sigură şi mai eficientă în privinşa costurilor, potrivită pentru viitor. Oferă Marii Britanii acces la tehnologia de vârf la nivel global şi asigură o piaţă competitivă”, a declarat vicepreşedintele Huawei, Victor Zhang.

Singurii mari producători de echipamente de telecomunicaţii în afara Huawei sunt compania suedeză Ericsson şi compania finlandeză Nokia.

Huawei a investit masiv pentru a deveni lider de piaţă pe piaţa echipamentelor de telecomunicaţii, chiar dacă a fost exclusă din reţelele americane. Zhang a spus că Huawei a cheltuit anul trecut pentru cercetări 15 miliarde de dolari.

În 2018, Huawei s-a angajat că investească 3 miliarde de dolari în Marea Britanie, ţară pe care o consideră un centru de inovaţii şi o locaţie strategică, a arătat Zhang.

Vicepreşedintele Huawei UK, Jeremy Thompson, a declarat că limita de 35% ”este în mare parte în conformitate cu aşteptările sale”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.