Preşedintele american Joe Biden şi senatorul Bernie Sanders au cerut companiilor Novo Nordisk şi Eli Lilly să reducă preţurile medicamentelor lor pentru slăbire şi diabet, într-un articol de opinie scris în comun, publicat marţi în USA Today şi citat de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Creşterea cererii pentru medicamentele Novo şi Lilly, despre care s-a demonstrat că ajută pacienţii să piardă până la 20% din greutatea lor, le-a propulsat acţiunile la maxime record şi i-a determinat pe unii analişti să estimeze că piaţa acestor tratamente va ajunge la 150 de miliarde de dolari până la începutul anilor 2030.

Peste 40% dintre americani sunt obezi, potrivit Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor.

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Biden şi Sanders, în articolul lor de opinie, au spus că ar putea costa 411 miliarde de dolari pe an dacă doar jumătate dintre adulţii obezi ar lua medicamentele de slăbit ale lui Novo şi Lilly, ceea ce este cu 5 miliarde de dolari mai mult decât au cheltuit americanii pentru toate medicamentele eliberate pe bază de reţetă în 2022.

”Dacă preţurile acestor medicamente nu sunt reduse substanţial, ele au potenţialul de a falimenta sistemul de sănătate american”, au spus Biden şi Sanders.

Dacă Novo Nordisk şi alte companii farmaceutice refuză să reducă substanţial preţurile medicamentelor eliberate pe bază de reţetă în ţara noastră şi să pună capăt lăcomiei lor, vom face tot ce ne stă în putinţă pentru a le pune capăt.

Novo Nordisk trebuie să reducă substanţial preţul Ozempic şi Wegovy”, au spus ei.

Novo Nordisk şi Eli Lilly nu au răspuns solicitărilor de comentarii.

”Eli Lilly şi Novo sunt liderii – atunci când încep să dea dovadă de slăbiciune, întregul grup suferă”, a spus Dennis Dick, un investitor la Triple D Trading.

Rezerva pe o lună pentru medicamentul Novo pentru diabet, Ozempic, are un preţ de listă de 935,77 dolari în SUA, în timp ce tratamentul său pentru obezitate Wegovy are un preţ de 1.349,02 dolari pe lună, potrivit site-ului web al producătorului de medicamente.

Mounjaro al Eli Lilly, un medicament pentru diabet care este, de asemenea, folosit off-label pentru pierderea în greutate în SUA, costă aproximativ 1.100 de dolari pe lună.

Majoritatea americanilor plătesc din buzunar un procent din preţul de listă, stabilit de obicei de planurile lor de asigurări de sănătate.

Novo şi Lilly oferă, de asemenea, reduceri care pot reduce costul din buzunar al tratamentelor lor până la 0 USD pe lună pentru pacienţii cu asigurare şi 550 USD pentru cei fără.

La începutul acestui an, Sanders a menţionat că Wegovy poate fi achiziţionat pentru 140 USD în Germania şi 92 USD în Marea Britanie.

Deşi Biden şi Sanders nu au spus ce măsuri ar putea lua, ambii au precedente în ceea ce priveşte presarea producătorilor de medicamente să reducă preţurile.

Anul trecut, Sanders a chestionat producătorii de insulină, inclusiv Novo şi Lilly, şi intermediarii de beneficii ale farmaciilor cu privire la rolul lor în menţinerea la un nivel ridicat a preţurilor medicamentelor şi este aşteptat să-l preseze pe CEO-ul Novo, Lars Jorgensen, cu privire la preţul Ozempic şi Wegovy, în septembrie.

Legea de reducere a inflaţiei, semnată de Biden în 2022, îşi propune să economisească 25 de miliarde de dolari anual până în 2031, solicitând producătorilor de medicamente să negocieze preţurile unor medicamente scumpe cu Centrele pentru Medicare şi Serviciul Medicaid din SUA, care supraveghează planul Medicare pentru milioane de americani cu vârste pornind de la 65 de ani.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.