Banca Rusiei a adoptat măsuri pentru a susţine piaţa internă, între care şi interdicţia ca brokerii să vândă active în numele nerezidenţilor nerezidenţi, pentru a le proteja de impactul sancţiunilor occidentale dure care sunt aplicate şi băncii centrale. Piaţa valutară şi piaţa repo s-ar putea deschide la ora locală 10:00, iar bursa din Moscova la ora 15:00, potrivit unui comunicat publicat pe pagina instituţiei, citat de Bloomberg.
Banca centrală a Rusiei a anunţat duminică o serie de măsuri pentru a susţine pieţele interne, în timp ce se străduia să gestioneze consecinţele din ce în ce mai extinse ale sancţiunilor severe occidentale anunţate în weekend, ca măsuri împotriva invadării Ucrainei de către Moscova, potrivit Reuters.
Banca centrală a declarat că va relua cumpărarea de aur de pe piaţa internă, va lansa o licitaţie de răscumpărare fără limite şi va uşura restricţiile privind poziţiile deschise în valută ale băncilor.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
De asemenea, a crescut gama de titluri care pot fi folosite ca garanţii pentru a obţine împrumuturi şi a ordonat jucătorilor de pe piaţă să respingă ofertele clienţilor străini de a vinde titluri ruseşti.
Banca centrală nu a răspuns la o solicitare de comentarii din partea Reuters.
Măsurile au venit după ce aliaţii occidentali au înăsprit sancţiunile sâmbătă, luând măsuri pentru a exclude marile bănci ruseşti din principalul sistem global de plăţi SWIFT şi au anunţat alte măsuri pentru a limita utilizarea de către Moscova a unor rezerve de 630 de miliarde de dolari pentru a submina sancţiunile.
Noul set de sancţiuni ar putea să dea o lovitură devastatoare economiei ruse şi să îngreuneze accesul băncilor şi companiilor ruse la sistemul financiar internaţional.
Rubla a coborât luni cu aproape 30%, la un minim istoric faţă de dolar.
Ruşii au aşteptat duminică la cozi lungi în faţa bancomatelor, îngrijoraţi că noile sancţiuni occidentale legate de invadarea Ucrainei de către Moscova vor declanşa deficit de numerar şi vor perturba plăţile.
”În Rusia a început deja o panică bancară în weekend... iar inflaţia se va accelera puternic, fiind probabil ca sistemul bancar rus să aibă probleme”, a declarat Jeffrey Halley, analist senior de piaţă la OANDA, din Asia.
Analiştii Nomura au spus că noile măsuri de represalii ale Occidentului împotriva Rusiei ar putea avea implicaţii globale mai largi.
”Aceste sancţiuni din Occident ar putea afecta în cele din urmă fluxurile comerciale din Rusia (aproximativ 80% din tranzacţiile valutare gestionate de instituţiile financiare ruse sunt exprimate în dolari), ceea ce va afecta, de asemenea, perspectivele de creştere a partenerilor comerciali cheie ai Rusiei, inclusiv Europa”, au scris analiştii într-o notă către clienţi.
Grupul energetic britanic BP a deschis un nou front în campania Occidentului de izolare a economiei Rusiei, cu decizia sa de a renunţa la participaţia deţinută la compania petrolieră de stat Rosnef, la un cost de până la 25 de miliarde de dolari, cea mai agresivă mişcare de până acum a unei companii ca răspuns la invadarea Ucrainei de către Moscova.
Operaţiunile de afaceri din Rusia ale altor corporaţii occidentale sunt, de asemenea, în centrul atenţiei, în timp ce guvernele strâng şuruburile financiare asupra Moscovei.
Mai multe filiale europene ale Sberbank Rusia, deţinute în majoritate de guvernul rus, eşuează sau sunt susceptibile de a eşua din cauza costului războiului din Ucraina asupra reputaţiei lor, a declarat luni Banca Centrală Europeană, supraveghetorul creditorilor.
Banca centrală rusă, în mai multe anunţuri de duminică, a căutat să asigure stabilitatea financiară.
Acesta a spus că va relua cumpărarea de aur de pe piaţa internă începând cu 28 februarie. De asemenea, a ordonat jucătorilor de pe piaţă să respingă încercările clienţilor străini de a vinde valori mobiliare ruseşti, potrivit unui document al băncii centrale văzut de Reuters.
În încercarea de a injecta numerar în sistemul financiar, a spus că nu va exista nicio limită la o licitaţie repo ”de reglare fină” pe care intenţionează să o organizeze luni şi a adăugat că sistemul bancar a rămas stabil după noile sancţiuni care vizează instituţiile financiare din Rusia.
Banca centrală a spus că cardurile bancare funcţionează normal şi că fondurile clienţilor pot fi accesate în orice moment.
Acesta a arătat că va creşte substanţial gama de titluri care pot fi folosite ca garanţii pentru a obţine împrumuturi de la banca centrală.
Banca centrală a mai spus că încetează temporar restricţiile asupra poziţiilor deschise în valută ale băncilor, după sancţiuni. Măsura, care permite băncilor care suferă de ”circumstanţe externe” să menţină poziţiile peste limitele oficiale, va fi în vigoare până la 1 iulie, se arată într-un comunicat.
Banca centrală a declarat că va continua să monitorizeze modificările poziţiilor valutare ”pentru a garanta funcţionarea normală a pieţelor valutare şi monetare şi stabilitatea financiară a instituţiilor de creditare”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.