Banca Centrală Europeană (BCE) a redus joi dobânda de referinţă la 3,25%, marcând a treia reducere cu un sfert de punct procentual din acest an, în condiţiile încetinirii inflaţiei şi a perspectivelor economice slabe, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Decizia din cadrul şedinţei din octombrie fusese deja anticipată de pieţe, după ce factorii de decizie au semnalat riscuri reduse de inflaţie şi o perspectivă de creştere economică slăbită.

Într-un comunicat publicat după decizie, consiliul guvernatorilor BCE a numit procesul de dezinflaţie ”avansat bine”, făcând cea mai optimistă afirmaţie din acest ciclu.

Evenimente

15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
24 octombrie - Eveniment News.ro - IMM-urile, Oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

”Perspectiva inflaţiei este, de asemenea, afectată de surprizele negative recente din indicatorii activităţii economice”, a precizat BCE.

Rata inflaţiei din zona euro a încetinit la 1,8% în septembrie, coborând pentru prima dată sub ţinta de 2% a băncii centrale în ultimii trei ani.

BCE a anticipat din nou că inflaţia ”se va accelera în lunile următoare, înainte de a reveni la ţintă pe parcursul anului viitor”.

Este pentru prima dată din decembrie 2011 când BCE reduce ratele la două întâlniri consecutive.

Preşedinta BCE, Christine Lagarde, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că instituţia a discutat doar despre o reducere de 25 de puncte de bază, şi nu despre una mai mar,e de 50 de puncte, aşa cum a făcut Rezerva Federală a SUA, în septembrie.

”Este un fapt că activitatea economică s-a situat — pe baza indicatorilor disponibili — puţin sub aşteptările noastre”, a spus Lagarde, când a fost întrebată de CNBC de ce BCE nu a optat pentru o reducere de jumătate de punct procentual.

Aşteptările pentru o relaxare monetară mai rapidă au crescut de la întâlnirea BCE din 12 septembrie, când piaţa anticipa doar o altă reducere a dobânzii cheie în acest an, comparativ cu cele două reduceri previzionate joi dimineaţa.

O altă influenţă importantă a fost perspectiva de creştere a zonei euro. BCE şi-a redus prognoza de creştere a PIB pentru 2024 la 0,8%, comparativ cu cea anterioară, de 0,9%, pe fondul unei cereri interne slăbite, în timp ce unele dintre cele mai mari economii, cum ar fi Germania şi Franţa, se confruntă cu provocări majore.

Lagarde a concluzionat că, pe baza datelor disponibile şi a evaluării procesului de dezinflaţie, decizia de reducere a dobânzii cu 25 de puncte de bază a fost cea mai potrivită în acest moment.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.