Banca centrală a Turciei a redus joi dobânda de politică monetară cu 0,5 puncte procentuale, de la 9% la 8,5%, în timp ce ţara continuă să fie afectată de cutremurele devastatoare care au afectat milioane de vieţi, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Măsura, care marchează reluarea unei serii de reduceri ale ratei dobânzii din 2022, în pofida inflaţiei ridicate, estet în conformitate cu aşteptările Reuters şi este cea mai micp rată repo pe o săptămână din ultimii doi ani, potrivit datelor Refinitiv.

”A devenit şi mai important să menţinem condiţiile financiare favorabile pentru a continua ritmul de creştere a producţiei industriale şi tendinţa pozitivă a ocupării forţei de muncă, după cutremur”, a spus banca centrală într-un comunicat de presă, adăugând că impactul cutremurului este încă în curs de evaluare.

Două cutremure consecutive au zguduit Turcia şi Siria la începutul acestei luni şi au fost cele mai puternice din regiune din aproape un secol, cu un bilanţ al deceselor de peste 46.000 până acum.

”Deşi se preconizează că cutremurul va afecta activitatea economică pe termen scurt, se anticipează că nu va avea un impact permanent asupra performanţei economiei turce pe termen mediu”, se arată în comunicat.

Cea mai recentă rată anuală a inflaţiei, din ianuarie, a fost de 57,68%.

Cu costurile de reconstrucţie estimate la miliarde de dolari, dezastrul a implicat şi mai mult Turcia în spirala sa economică descendentă.

Politica monetară a Turciei se bazează pe urmărirea creşterii economice şi a competitivităţii exporturilor, mai degrabă decât pe calmarea inflaţiei.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan susţine opinia neortodoxă conform căreia creşterea ratelor dobânzilor amplifică inflaţia, în loc să o îmblânzească.

Politica a slăbit dramatic moneda Turciei, anul trecut, şi a împins ratele inflaţiei din ţară la maxime record.

Lira turcească s-a menţinut constantă la 18,87 unităţi faţă de dolar, în urma deciziei băncii centrale.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.