Banca centrală a Rusiei a declarat marţi că rolul dolarului şi al euro ca monede globale va scădea pe măsură ce băncile centrale îşi regândesc strategiile, după ce Occidentul a îngheţat rezervele ruseşti, sugerând că ar putea lua în considerare impunerea unor dobânzi negative pentru depozitele în dolari şi euro, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Sancţiunile occidentale fără precedent au îngheţat aproximativ jumătate din rezervele de aur şi de valută ale Rusiei, care se ridicau la aproape 640 de miliarde de dolari înainte ca Moscova să-şi înceapă campania militară în Ucraina pe 24 februarie.

Banca Rusiei a spus că acest precedent, împreună cu discuţiile despre o posibilă confiscare a părţii îngheţate a rezervelor, ar determina alte bănci centrale, în special din Asia şi Orientul Mijlociu, să îşi regândească strategiile pentru economiile lor.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

”Ne-am putea aştepta la o creştere a cererii de aur şi la o scădere a rolului dolarului american şi al euro ca active de rezervă”, a spus banca într-un raport privind stabilitatea financiară.

La sfârşitul anului 2021, banca centrală rusă deţinea 131,5 miliarde de dolari din rezervele sale în aur, în timp ce restul rezervelor de 612,9 miliarde de dolari erau deţinute în active în valută străină.

Începând cu 20 mai, rezervele Rusiei au scăzut la 583,4 miliarde de dolari.

Banca centrală a declarat că ponderea pasivelor în valută pe care băncile ruse le aveau a scăzut recent, deoarece clienţii au intensificat retragerea fondurilor din conturile lor în valută, în timp ce ponderea activelor în valută ale băncilor a crescut.

”Unul dintre rezultatele restricţiilor impuse de sancţiuni pe piaţa valutară a fost tendinţa de a creşte utilizarea monedelor alternative la dolarul american şi euro”, a spus banca centrală, referindu-se în special la yuanul chinezesc.

Pentru a accelera procesul, Rusia ar putea lua în considerare impunerea unor dobânzi negative ale dobânzii la depozitele deţinute în dolari şi euro, a spus banca centrală.

Viceguvernatorul băncii centrale, Ksenia Yudaeva, a clarificat ulterior, că astfel de discuţii au vizat doar depozitele în valută ale clienţilor corporativi la bănci, nu pe cele ale clienţilor persoane fizice.

Iudaeva a spus că este prea devreme pentru a ridica limita de 10.000 de dolari pentru retragerile cetăţenilor ruşi din conturile lor în valută, în vigoare încă din primele zile ale campaniei în Ucraina, dar nu a exclus revizuirea acesteia în septembrie.

”Vom aştepta septembrie şi vom vedea atunci”, a spus Iudaeva reporterilor.

La sfârşitul anului 2021, ponderea valutelor străine în activele gospodăriilor, inclusiv acţiunile şi depozitele, era de aproximativ 22%, iar banca centrală de la acea vreme a declarat că nu intenţionează să o reducă.

Banca centrală a mai spus în raport că investitorii privaţi ruşi au devenit principala forţă motrice a pieţei de valori, pe fondul restricţiilor comerciale pentru nerezidenţi.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.