Banca centrală a Rusiei a majorat vineri rata dobânzii de referinţă cu 2 puncte procentuale, aceasta ajungând la 21%, invocând creşteri ale preţurilor de consum considerabil peste prognoza sa şi avertizând asupra riscurilor ridicate de inflaţie pe termen mediu, transmite Reuters.
Dobânda cheie a fost ridicată cu 100 de puncte de bază, la 19%, în septembrie.
Decizia de vineri depăşeşte aşteptările analiştilor, care anticipau o creştere de 100 de puncte de bază, şi aduce dobânda de referinţă a instituţiei la cel mai înalt nivel din februarie 2003, potrivit Reuters. Aceasta a fost ultima dată la niveluri similare în februarie 2022, când factorii de decizie ai Rusiei au ridicat-o la 20% pentru a calma pieţele locale la câteva zile după invazia Moscovei în Ucraina.
Banca a adoptat un ton dur în ceea ce priveşte măsurile viitoare de politică monetară. Într-o informare ulterioară deciziei, guvernatoarea Băncii Centrale a Rusiei, Elvira Nabiullina, a declarat că consiliul de administraţie a luat în considerare creşterea dobânzii de referinţă peste 21% şi lasă deschisă posibilitatea unor majorări suplimentare la următoarea întâlnire din decembrie, potrivit unor declaraţii preluate de agenţia de presă Tass.
Banca a notat că inflaţia anuală ajustată sezonier a atins o medie de 9,8% în septembrie, faţă de 7,5% în august. Aceasta anticipează că inflaţia va fi în intervalul de 8,0-8,5% până la sfârşitul anului 2024 — mult peste prognoza din iulie de aproximativ 6,5-7,0%.
”Pe termen mediu, echilibrul riscurilor inflaţioniste este încă semnificativ înclinat în sus,” a declarat banca într-un comunicat.
”Riscurile cheie sunt asociate cu aşteptările inflaţioniste ridicate persistent şi cu deviaţia ascendentă a economiei ruse de la un parcurs de creştere echilibrat, precum şi cu deteriorarea condiţiilor de comerţ exterior.”
Banca anticipează că inflaţia anuală va încetini la 4,5-5,0% în 2025 şi la 4,0% în 2026.
Economia Rusiei a fost constrânsă de preţurile globale reduse pentru principalele sale exporturi de petrol şi de sancţiunile occidentale, care au restricţionat comerţul pentru a goli visteria Moscovei în contextul războiului din Ucraina şi au contribuit la scăderea rublei.
Creşterile ratei dobânzii în Rusia — care au loc într-un moment în care Banca Centrală Europeană şi Rezerva Federală a SUA iau măsuri de relaxare a politicii monetare — au stârnit îngrijorări cu privire la posibila încetinire a creşterii economice a ţării.
Fondul Monetar Internaţional estimează că inflaţia în Rusia va avea o medie de 7,9% în acest an, menţionând în raportul său privind perspectiva economică globală, din octombrie, că avansul PIB-ului ţării va încetini de la 3,6% în acest an la 1,3% în 2025, ”pe măsură ce consumul privat şi investiţiile încetinesc în contextul unei scăderi a presiunii pe piaţa muncii şi a unei încetiniri a creşterii salariilor.”
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.