Autoritatea de supraveghere în domeniul confidenţialităţii a Uniunii Europene, EDPS, a susţinut, miercuri, eforturile UE de a restrânge puterea deţinută de Apple, Amazon, Google, divizie a grupului Alphabet, şi Facebook, prin măsuri mai stricte, sugerând mai multă protecţie pentru îmbunătăţirea drepturilor la viaţă privată ale utilizatorilor, transmite Reuters.
Comisarul pentru Concurenţă Margrethe Vestager şi comisarul pentru Industrie Thierry Breton au prezentat, anul trecut, două seturi de propuneri, Legea pentru Pieţe Digitale (DMA) şi Legea pentru Servicii Digitale (DSA).
DMA prevede obligaţii şi interdicţii, precum punerea unor date la dispoziţia companiilor concurente şi a autorităţilor de reglementare şi interzicerea favorizării propriilor servicii pe platformele companiilor.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
DSA cere platformelor online mari şi altor companii de internet să ia măsuri mai ferme pentru combaterea conţinutului ilegal, să fie mai transparente în legătură cu politicile de publicitate pe platformele lor.
Amenzile pot fi de până la 10% din cifra globală de afaceri în cazul DMA şi de 6% în cazul DSA.
”EDPS salută propunerea DMA, dorind să promoveze pieţe deschise şi corecte, precum şi procesarea corectă a datelor personale”, a anunţat într-o opinie autoritatea de reglementare din UE, care se asigură că instituţiile uE respectă regulile comunitare privind confidenţialitatea.
Aceste comentarii ar putea să îi încurajeze pe susţinătorii confidenţialităţii şi pe parlamentarii europeni să adopte o poziţie mai dură.
Propunerile Comisiei Europene trebuie să fie discutate de ţările UE şi de parlamentarii europeni, înainte de a deveni lege, un proces care de obicei durează 16-24 de luni.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.