Comisia pentru bursă şi valori mobiliare (SEC) din SUA intenţionează să solicite sancţiuni împotriva lui Elon Musk, după ce acesta nu s-a prezentat la mărturia ordonată de instanţă pentru ancheta autorităţii de reglementare cu privire la preluarea Twitter, de 44 de miliarde de dolari, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Într-un dosar depus la curtea federală din San Francisco, SEC a declarat că moţiunea pentru sancţiuni va solicita un ordin care să arate motivul pentru care Musk nu ar trebui să fie sancţionat pentru sfidare civilă pentru că a aşteptat până la trei ore înainte de mărturia programată pentru 10 septembrie, pentru a anunţa că nu se va prezenta.

Musk, ale cărui afaceri includ producătorul de maşini electrice Tesla şi compania de rachete SpaceX şi care este cea mai bogată persoană din lume, a mers în acea zi la Cape Canaveral din Florida pentru a supraveghea lansarea misiunii SpaceX Polaris Dawn.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Însă SEC a spus că, în calitate de director tehnic al SpaceX, Musk ”cu siguranţă ştia deja” de lansarea planificată, deoarece compania discutase despre asta cu două zile mai devreme. A spus că acţiunile lui Musk au încălcat o decizie judecătorească din 31 mai prin care îi impunea mărturia.

”Scuza lui Musk în sine miroase a joc. Instanţa trebuie să precizeze că jocurile şi tacticile de întârziere ale lui Musk trebuie să înceteze”, a scris avocatul SEC Robin Andrews.

Alex Spiro, un avocat al lui Musk, a calificat sancţiunile ”drastice” şi inutile, spunând că absenţa lui Musk de la lansare ar fi putut pune în pericol viaţa astronauţilor şi că mărturia sa a fost reprogramată pentru 3 octombrie.

Eşecul lui Musk de a depune mărturie pe 10 septembrie a rezultat dintr-o ”urgenţă” pe care nu a provocat-o şi ”nu există niciun motiv să credem că o astfel de urgenţă va reapare”, a scris Spiro.

Un purtător de cuvânt al SEC a refuzat să comenteze, deşi autoritatea de reglementare a spus în dosarul instanţei că nimic nu îl descurajează pe Musk să nu se prezinte pe 3 octombrie.

SEC investighează dacă Musk a încălcat legile privind valorile mobiliare la începutul anului 2022, când a început să acumuleze acţiuni Twitter.

Musk a fost criticat, inclusiv de către acţionarii Twitter, pentru că a aşteptat cel puţin 10 zile prea mult pentru a dezvălui că cumpără acţiuni Twitter.

Investitorii trebuie să declare atunci când ajung la o deţinere de 5% la companii listate la bursă.

Musk a dezvăluit în cele din urmă o participaţie de 9,2% pe Twitter şi, la scurt timp după aceea, s-a oferit să cumpere întreaga companie.

În iulie, Musk a spus că a înţeles greşit cerinţele de dezvăluire ale SEC şi că ”toate indiciile” sugerează că întârzierea sa a fost ”o greşeală”.

SEC l-a dat în judecată pe Musk în octombrie anul trecut, după ce acesta a ratat un interviu programat la biroul său din San Francisco.

Musk a spus că SEC încearcă să-l ”hărţuiască” prin citaţii. El este de mult în conflict cu SEC, inclusiv după ce aceasta l-a dat în judecată în 2018 pentru postările sale pe Twitter, despre retragerea Tesla de la bursă.

Miliardarul a soluţionat acel proces plătind o amendă de 20 de milioane de dolari, acceptând ca avocaţii Tesla să revizuiască unele postări în avans şi renunţând la rolul său de preşedinte al Tesla.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.