AstraZeneca va fi protejată de eventualele cereri de compensaţii legate de vaccinul pentru Covid-10 în majoritatea ţărilor cu care compania a încheiat acorduri pentru livrarea acestuia, a declarat Ruud Dobber, membru în consiliul de administraţie al producătorului de medicamente, transmite Reuters.
În timp ce 25 de companii testează vaccinuri pe oameni şi se pregătesc să imunizeze milioane de persoane după ce vor dovedi eficacitatea produselor, s-a pus întrebarea cine va plăti pentru eventualele cereri pentru compensaţii în cazul unor efecte secundare, acesta fiind un subiect dificil în negocierile referitoare la livrări.
”Aceasta este o situaţie unică, în care noi, în calitate de companie, nu ne putem asuma riscul dacă...în patru ani vaccinul are efecte secundare”, spus Dobber.
”În contractele convenite, cerem compensaţii. Pentru majoritatea ţărilor este acceptabil să îşi asume riscul, deoarece este interesul lor naţional”, a mai arătat Dobber, adăugând că Astra şi autorităţile de reglementare au ca prioritate siguranţa şi tolerabilitatea.
Dobber nu a menţionat ţările.
Oficialii UE au declarat în această săptămâna că răspunderea pentru produse a fost printre punctele controversate ale eforturilor europene de a asigura oferte de aprovizionare pentru potenţialele vaccinuri destinate Covid-19 de la Pfizer, Sanofi şi Johnson&Johnson.
Cu toate acestea, Statele Unite au deja o lege care exclude cererile de compensaţii în cazul produselor care ajută la controlul crizelor de sănătate publică, sub forma unei Legi din 2005 privind pregătirea pentru situaţii de urgenţă.
AstraZeneca, al doilea cel mai mare producător de medicamente din Marea Britanie, s-a angajat să furnizeze un număr de peste 2 miliarde de doze de vaccin, fără profit, în cadrul unor acorduri cu Statele Unite, Marea Britanie şi ţările europene, printre alte naţiuni şi organizaţii.
Ofertele AstraZeneca diferă de cele mai multe ale companiilor concurente, pentru că aceasta şi-a asigurat sprijinul guvernului pentru activităţile de producţie şi dezvoltare, în timp ce ce alte companii, precum GlaxoSmithKline, caută să negocieze un preţ pentru un produs finit, care depinde de aprobare.
Pentru a susţine cererea de a renunţa la profituri din colaborarea de 1,2 miliarde de dolari din Statele Unite, AstraZeneca a acordat guvernului american acces la conturile financiare legate de aceste activităţi, potrivit Dobber.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.