Asociaţia Energia Inteligentă a implementat cea de-a şaptea ediţie a proiectului „Energie pentru Viaţă”, un pas înainte către dezideratul de 0 case fără energie electrică, pentru 9 case din cătunul Peste Valea Bistrii, aparţinând oraşului Câmpeni.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Asociaţia Energia Inteligentă a implementat cea de-a şaptea ediţie a proiectului „Energie pentru Viaţă”, un pas înainte către dezideratul de 0 case fără energie electrică. La finalul lunii august, pentru 9 case din cătunul Peste Valea Bistrii, aparţinând oraşului Câmpeni, care nu au fost niciodată racordate la reţeaua de energie electrică, diferenţa dintre întuneric şi lumină, atunci când se înserează, va fi făcută prin simpla apăsare a unui întrerupător, în urma instalării de panouri fotovoltaice în cadrul proiectului „Energie pentru viaţă”, precizează asociaţia.

În luna noiembrie a anului 2023, Asociaţia Energia Inteligentă a încheiat cu Ministerul Energiei „Parteneriatul pentru combaterea sărăciei energetice”, cu scopul de a atinge dezideratul de eradicare a sărăciei energetice extreme din România.

Evenimente

14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou

”Cu sprijinul Ministerului Energiei, în cadrul parteneriatului a fost realizată inventarierea locuinţelor neracordate la reţeaua de energie electrică din România şi întocmirea „Registrului Electronic Naţional al Gospodăriilor fără Energie Electrică din România” (RENGEER), care a relevat un număr de 5.494 de gospodării fără energie electrică, locuite de 11.611 de persoane, dintre care 4.777 au vârsta de până în 18 ani. Îngrijorător este faptul ca 87% din casele fără energie electrică nu au cadastru ceea ce face dificilă abordarea instituţională a rezolvării acestei probleme, 64% din persoanele care locuiesc în case fără energie electrică au venituri estimate sub venitul minim per persoană şi gospodărie în România, aşadar chiar şi racordarea acestora la o reţea de distribuţie, ar face dificilă plata energiei electrice consumată, în 53% din cazuri accesul la imobilele fără energie electrică este dificil, iar pentru 10% nu există drumuri de acces. Întocmirea „Registrului Electronic Naţional al Gospodăriilor fără Energie Electrică din România” reprezintă un pas important către dezideratul de zero case locuite permanent fără energie electrică, deoarece constituie baza de pornire atât pentru elaborarea de politici publice privind reducerea sărăciei energetice extreme din ţara noastră, cât şi pentru întreprinderea unor acţiuni de reducere efectivă a acestui fenomen precum proiectul „Energie pentru viaţă”, arată Asociaţia.

”Lipsa accesului la energie este o problemă cu care ne confruntăm în zonele montane izolate. Mii de familii trăiesc în întuneric, fără posibilitatea de a avea un frigider în priză, un televizor sau pur şi simplu, să aprindă un bec. De la începutul mandatului am susţinut acest proiect, care reprezintă un gest de solidaritate şi o oportunitate de a contribui la îmbunătăţirea vieţii unor părinţi şi copii. Noi la Ministerul Energiei ne menţinem angajamentul în privinţa asigurării energiei pentru fiecare român, de aceea, pe data de 29 septembrie, Ministerul organizează în premieră Crosul Energiei – Energie pentru Toţi, un eveniment caritabil, în urma căruia toţi banii strânşi vor fi donaţi cauzei "Energiei pentru Viaţă", a declarat Sebastian Burduja, Ministrul Energiei.

Consiliul Judeţean Alba aderă la dezideratul „0‟ case locuite permanent fără energie electrică.

”Acest deziderat contribuie la politicile publice ale Consiliului Judeţean Alba privind depopularea zonelor montane din Judeţul Alba. Începând cu anul 2007 există o preocupare constantă în asigurarea cu energie a întregului judeţ prin dezvoltarea reţelelor de energie electrică, precum şi realizarea/sprijinirea unor proiecte independente de electrificare a unor zone şi case folosind surse regenerabile de energie. O atenţie deosebită a fost acordată locuinţelor neelectrificate, până acum peste 100 de locuinţe izolate beneficiind de montarea sistemelor fotovoltaice de producere a energiei”, se precizează în comunicat.

”Proiecte precum „Energie pentru viaţă‟ sunt proiecte care conştientizează sărăcia energetică şi constituie fundament pentru politici publice coerente în domeniul energiei. Salutăm şi susţinem demersurile Asociaţiei Energie Inteligentă în domeniul energiei electrice” a declarat domnul Ion Dumitrel, Preşedintele Consiliului Judeţean Alba. „Asociaţia Energia Inteligentă va continua să implementeze noi etape ale proiectului „Energie pentru viaţă” şi să electrifice gospodării aflate în zone izolate, fără şanse de a fi conectate în viitorul apropiat la reţeaua de energie electrică, prin montarea de panouri fotovoltaice. În toate cele şapte etape derulate în cei 4 ani de la iniţierea acestui proiect, societatea civilă a fost cea care şi-a adus contribuţia la electrificarea acestor gospodării şi cred ca am demonstrat că poate exista o bună colaborare între companii, ONG-uri şi autorităţile statului care sa ducă la rezolvarea unor probleme de interes naţional. Una din cele mai mari realizări ale proiectului „Energie pentru viaţă”, pe lângă electrificarea caselor beneficiare, a fost creşterea gradului de conştientizare a sărăciei energetice extreme din România şi crearea unei comunităţi puternice care a sprijinit demersul nostru şi a devenit ambasador al eforturilor noastre pentru atingerea dezideratului de 0 case locuite permanent fără energie electrică.” a afimat Monica David, Vicepreşedinte, Asociaţia Energia Inteligentă, Coordonator proiect Energie pentru Viaţă.

”Ne bucurăm să continuăm colaborarea cu Asociaţia Energia Inteligentă în cadrul proiectului <> şi să contribuim activ la dezvoltarea sustenabilă a României. A doua etapă a proiectului <>, susţinută integral de Electrica Furnizare, ce a constat în montarea de panouri fotovoltaice pe 5 case din Munţii Harghitei, ne-a convins că avem alături parteneri care împărtăşesc aceleaşi valori. Tocmai de aceea, Electrica Furnizare este alături de Asociaţia Energia Inteligentă în acest nou demers în cătunul Peste Valea Bistrii, acolo unde 5 familii vor beneficia pentru prima dată de energie electrică în casele lor. Mulţumim din nou reprezentanţilor asociaţiei pentru iniţiativă şi îi asigurăm că vor găsi întotdeauna un partener de încredere în noi pentru astfel de proiecte”, a declarat Darius Dumitru Meşca, directorul general Electrica Furnizare.

”Subliniez angajamentul nostru ferm faţă de susţinerea proiectului „Energie pentru Viaţă”. Pentru noi, acest proiect nu este doar o iniţiativă socială, ci un obiectiv esenţial care contribuie direct la eradicarea sărăciei energetice în România. Este o onoare dar si o responsabilitate pentru Hidroelectrica, cea mai valoroasă companie a ţării, să se alăture şi să susţină un proiect de importanţă naţională. Consideram că accesul la energie electrică este un drept fundamental, iar implicarea noastră în „Energie pentru Viaţă” reflectă valorile şi misiunea noastră de a aduce lumină nu doar în sens propriu, ci şi în sens figurat, în vieţile celor care au cea mai mare nevoie. Vom continua să sprijinim acest proiect şi să colaborăm strâns cu toate părţile implicate pentru a transforma această viziune în realitate. Suntem convinşi că împreună putem construi un viitor mai luminos pentru România” arată şi Karoly Borbely, CEO Hidroelectrica.

”Energie pentru viaţă” a fost lansat în vara anului 2021 cu scopul de a trage un semnal de alarmă privind sărăcia energetică extremă din România. Proiectul s-a bucurat de un ecou puternic atât în mass-media cât şi în rândul companiilor şi a coagulat rapid o comunitate de sprijin care a făcut posibilă implementarea lui.

În urma încheierii Parteneriatului pentru Combaterea Sărăciei Energetice din România între Asociaţia Energia Inteligentă şi Ministerul Energiei în toamna anului 2023, proiectul „Energie pentru Viaţă” se va derula sub umbrela acestui acord

. În ultimii 4 ani de activitate, Asociaţia Energia Inteligentă a electrificat un număr de 51 de imobile din 25 de localităţi, situate în 5 judeţe. Cea de-a şaptea ediţie „Energie pentru Viaţă” a fost posibilă datorită susţinerii partenerilor de proiect: Filip & Company, Hidroelectrica, Electrica Furnizare, Design Proiect şi EM360 Studio. Parteneri media: Economistul, Financial Intelligence, The Diplomat, Invest Energy, Focus Energetic, Energy Industry Review, Energy Center, NewsEnergy, Energy Magazine, Spot Media, Club Economic si Romania Durabila

”Împreună am adus o rază de speranţă în viaţa familiilor care trăiesc în case lipsite de „normalitate”, cea mai mare parte dintre ei aflându-se la limita sărăciei. Vă mulţumim tuturor pentru implicare!”, spune Asociaţia. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.