Un număr de 15 state din regiunea Asia-Pacific au format duminică cel mai mare grup comercial din lume, un acord susţinut de China şi care nu include Statele Unite, acestea din urmă părăsind, sub conducerea preşedintelui Donald Trump, grupul rival din regiune TPP, relatează CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Semmnarea Parteneriatului Economic Cuprinzător Regional (Regional Comprehensive Economic Partnership – RCEP), la un summit organizat la Hanoi, este o nouă lovitură pentru grupul TPP promovat de fostul  preşedinte american Barack Obama, din care Trump s-a retras în 2017.

Pe fondul întrebărilor legate de angajamentul Washingtonului în Asia de Sud-Est, RCEP ar putea întări poziţia Chinei de parteneră economică a Asiei de Sud-Est, Japoniei şi Coreii, punând a doua mare economie a lumii într-o poziţie mai bunăp pentru a configura regulile comerciale în regiune.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Statele Unite lipsesc atât din RCEP cât şi din Parteneriatul Trans-Pacific (TPP) promovat de Obama, ceea ce înseamnă că cea mai mare economie din lume nu face parte din două grupuri comerciale din regiunea cu cel mai ridicat ritm de dezvoltare din lume.

În schimb, RCEP ar putea ajuta Beijingul să îşi reducă dependenţa de pieţele şi de tehnologia externă, o schimbare accelerată de sciziunea tot mai mare din relaţiile cu Washingtonul, a declarat Iris Pang, economist şef pentru regiunea China.

RCEP reuneşte cele 10 state membre ale Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), China, Japonia, Coreea de Sud, Australia şi Noua Zeelandă. Obiectivul RCEP pentru următorii ani este reducerea progresivă a tarifelor.

Acordul a fost semnat pe marginea unui summitul ASEAN organizat online de liderii asiatici pentru a discuta despre tensiunile din Marea Chinei de Sud şi planurile privind redresarea economică post-pandemică în regiunea în care rivalitatea dintre SUA şi China a crescut.

“RCEP va fi ratificat în curând de către ţările semnatare şi va intra în vugoare, contribuind la redresarea economică post-Covid-19”, a declarat Nguyen Xuan Phuc, premierul Vietnamului, care a găzduit ceremonia ca preşedinte al ASEAN.

RCEP va reprezenta 30% din economia globală, 30% din populaţia globală şi 2,2 miliarde de consumatori, potrivit Vietnamului.

Ministerul de Finanţe al Chinei a anunţat că promisiunile noului bloc includ eliminarea unor tarife în cadrul grupului, dintre care unele imediat şi altele în decurs de 10 ani.

Nu au existat detalii cu privire la ce produse şi ce ţări ar beneficia de reducerea imediată a tarifelor.

"Pentru prima dată, China şi Japonia au ajuns la un acord bilateral de reducere a tarifelor, realizând un progres istoric", potrivit unui comunicat al ministerului, care nu a oferit detalii suplimentare.

Acordul marchează pentru prima dată când puterile rivale din Asia de Est China, Japonia şi Coreea de Sud se află în acelaşi acord de liber schimb.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.