Societăţile de asigurare înregistrate în România au realizat prime brute subscrise de 8,76 miliarde de lei, în prima jumătate a acestui an, a anunţat marţi Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).
”Societăţile de asigurare înregistrate în România au realizat prime brute subscrise (PBS) de 8,76 miliarde de lei, în prima jumătate a acestui an, relevă datele agregate în Raportul privind evoluţia pieţei de asigurări în semestrul I 2022. Acestor sume li se adaugă subscrierile locale ale companiilor care activează în România în baza dreptului la liberă practică, care au crescut cu aproape 150% faţă de perioada similară a anului trecut. Concret, societăţile care vând în România în baza sistemelor Freedom of Service (FOS) şi Freedom of Establishment (FOE) au avut prime intermediate pe piaţa locală în valoare de 730 de milioane de lei, ceea ce face ca valoarea totală a pieţei locale să se apropie de 9,5 miliarde de lei, la jumătatea anului. Societăţile care activează în baza FOS şi FOE au subscris mai ales pe clasa 10 (RCA şi CMR), unde ponderea în intermedierile totale este de aproape 41%. A doua clasă importantă din acest punct de vedere este clasa A9 (asigurări agricole), cu o pondere de peste 20%”, arată datele ASF.
Evoluţia Primelor Brute Subscrise a venit pe fondul creşterii concurenţei şi a fost însoţită şi de o îmbunătăţire a indicatorilor de daunalitate. La 30 iunie 2022, rata combinată era de 101,66%, în scădere substanţială de la aproape 121% în prima jumătate a anului trecut. În cazul liniei RCA, rata combinată a scăzut de la peste 142% la doar 107,4%.
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
O evoluţie remarcabilă poate fi observată şi în ceea ce priveşte cotele de piaţă ale asigurătorilor. Cumulat pe asigurări generale şi asigurări de viaţă, trei companii ocupă practic prima poziţie, cu cote între aproximativ 17,5% şi 18% din primele brute subscrise. Pe prima poziţie a trecut compania Groupama, cu 17,78% din PBS, urmată de Allianz-Ţiriac, cu 17,74% şi Euroins, cu 17,46%. Nivelul ridicat al concurenţei se menţine şi strict la nivelul asigurărilor generale, care rămân dominante în structura pieţei. Pe prima poziţie se plasează societatea Euroins, cu 21,02%, urmată de Groupama, cu 20,99% şi Allianz-Ţiriac, cu 19,34%.
În al doilea trimestru din 2022 evoluţia primei medii pentru RCA a urmat o traiectorie de stabilizare. La finalul lunii iunie 2022, prima medie pentru asigurările RCA cumpărate de persoanele fizice a fost de 904 lei, în scădere de la 913 lei, cât era la finalul lunii martie 2022. La general (persoane fizice şi persoane juridice), prima medie a fost de 1.154 de lei la 30 iunie, faţă de 1.138 de lei în martie 2022.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.