Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a deschis procedură de redresare financiară la City Insurance, unul dintre cei mai mari jucători pe piaţa asigurărilor de răspundere civilă auto (RCA), şi a limitat vânzările de poliţe noi la 75% din sumele subscrise în 2015, în timp ce subscrierea de noi contracte de asigurare de garanţii va fi interzisă, a anunţat, luni, autoritatea.
City Insurance era al optulea asigurător din România la finalul anului trecut, cu prime brute subscrise de 502 milioane lei în 2015 şi o cotă de piaţă de 5,7%.
"Prin decizia ASF, activitatea de subscriere a Societăţii de Asigurare - Reasigurare City Insurance SA va fi totodată limitată la 75% din totalul sumelor de asigurare brute înregistrate în anul 2015, mai puţin clasa 15 – Asigurări de garanţii, unde subscrierea de noi contracte de asigurare va fi interzisă. Poliţele de asigurare deja emise rămân valabile până la data expirării", a precizat ASF, într-un comunicat.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
"Decizia ASF se bazează pe concluziile unei analize diagnostic de supraveghere şi a unui raport de control inopinat care au scos în evidenţă o serie de deficienţe privind solvabilitatea şi nivelul capitalului societăţii", a adăugat autoritatea.
Astfel, controlul a arătat mai multe probleme importante la asigurător, în special un grad ridicat de subadecvare a rezervelor de daună, de 43%, şi un coeficient de lichiditate de 0,83 pentru activitatea de asigurări generale, care nu respectă prevederile legale.
De asemenea, controlul ASF a mai arătat că City Insurance avea întârzieri importante la plata despăgubirilor la daunele Carte Verde, adică pentru accidentele din străinătate.
Din această cauză, la Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) s-au înregistrat mai multe cereri de chemare în garanţie, situaţie care afectează întreaga piaţă de asigurări RCA din România.
City are şi datorii către reasigurători şi "o expunere ridicată la risc, reprezentând totalul sumelor asigurate pentru poliţele în vigoare, raportat la valoarea activului net înregistrată de societate la aceeaşi dată, la clasa 15 – Asigurări de garanţii, încheiate pe teritoriul României şi în Spaţiul Economic European", potrivit ASF.
Controlul a mai dezvăluit că City Insurance nu are o evaluare pe baze prudente a sumelor pe care trebuie să se încaseze de la firmele afiliate şide la diverşi debitori. Acestea au valori şi vechimi semnificative, arată autoritatea de reglementare a pieţei.
În urma deciziilor ASF anunţate luni, City are termen de maximum 20 de zile, de la data comunicării deciziei ASF, să desemneze un auditor financiar, pentru evaluarea activelor, datoriilor şi capitalurilor sale proprii. De asemenea, tot în cel mult 20 de zile, conducerea asigurătorului este obligată să întocmească şi să depună la sediul ASF un plan de redresare financiară.
"Planul va cuprinde măsurile de redresare financiară, precum şi modalităţile concrete şi termenele de îndeplinire a măsurilor asumate de conducerea societăţii în vederea asigurării fondurilor proprii eligibile care acoperă SCR (Solvency Capital Requirement) sau pentru modificarea profilului de risc, a fondurilor proprii eligibile care acoperă MCR (Minimum Capital Requirement), precum şi a coeficientului de lichiditate", a menţionat ASF.
City Insurance are cel mult şase luni pentru a se reîncadra în cerinţele SCR şi doar trei luni pentru respectarea cerinţelor MCR, de la aprobarea planului de redresare.
City Insurance este al patrulea asigurător în privinţa căruia ASF ia o măsură importantă în ultimul an şi al doilea care intră în procedura de redresare financiară, după Euroins. În august 2015, ASF a decis să ceară falimentul Astra Asigurări, liderul pieţei RCA la acea vreme. Falimentul companiei de asigurări se judecă în prezent la Curtea de Apel Bucureşti, după o primă decizie la Tribunalul Bucureşti.
De asemenea, ASF a decis intrarea Carpatica Asig în rezoluţie, o situaţie similară insolvenţei, în 25 ianuarie 2016, pentru a evita falimentul societăţii de asigurări. În plus, autoritatea a retras aprobarea conducerii Carpatica Asig, care a fost înlocuită temporar cu Fondul de Garantare a Asiguraţilor.
În cazul unui alt asigurător important, Euroins, ASF a hotărât în 14 octombrie 2015 să deschidă procedura de redresare financiară, având ca obiectiv restabilirea situaţiei financiare în termen de un an. Decizia ASF s-a bazat pe concluziile unui raport de control, care a arătat deficienţe privind solvabilitatea şi nivelul capitalului Euroins.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.