Salariile angajaţilor fermelor din vestul ţării s-au dublat în ultimii cinci ani, fiind de aproximativ 3.000 de lei pe lună, în condiţiile în care forţa de muncă este foarte greu de găsit, iar patronii încearcă să-şi păstreze oamenii. Reprezentanţii asociaţiilor agricole spun că în sezonul lucrărilor veniturile angajaţilor şi zilierilor pot depăşi 1.000 de euro pe lună, dar chiar şi aşa producătorii sunt nevoiţi să apeleze la pensionari pentru că nu găsesc tineri dispuşi să lucreze în agricultură.
Producătorii agricoli din vestul ţării reclamă o ”criză a forţei de muncă” în domeniu, care durează de câţiva ani, fiind nevoiţi să lucreze cu pensionari, chiar dacă salariile au crescut constant şi s-au dublat în ultimii cinci ani.
Reprezentanţii mai multor asociaţii agricole au declarat, pentru News.ro, că majoritatea producătorilor lucrează cu deficit de oameni, iar fermierii mai mici apelează la rude pentru a putea lucra terenurile, pentru că nu găsesc zilieri.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Un fermier care are 200 de hectare de teren în zona oraşului arădean Nădlac lucrează doar cu pensionari, cărora le plăteşte lunar în jur de 3.000 de lei pe lună, dar în plin sezon, când se se stă peste program, salariile depăşesc 4.500 de lei.
”Salariile sunt mai bune decât în fabrici, însă nu găsim oameni. Eu lucrez cu familia, chiar şi eu conduc tractorul, că nu am oameni. Aş mai avea nevoie de cel puţin doi angajaţi, dar nu găsesc. În prezent am şase oameni, la suprafaţa de 200 de hectare. Dacă nu aveam utilaje performante, trebuia să mă las complet de agricultură, că nu găseam cu cine să lucrez pământul”, a declarat fermierul.
Reprezentanţii asociaţilor agricole spun că în ultimii cinci ani criza forţei de muncă s-a accentuat, pentru că foarte mulţi lucrători din domeniu au ales să plece la muncă în ţări din Occident.
Preşedintele Cooperativei Agricole ”Fermierul Nădlăcan”, Milan Kelo, a declarat pentru News.ro că toţi producătorii care fac parte din asociaţie se confruntă cu problema lipsei forţei de muncă. Asociaţia reprezintă aproximativ 20 de producători, care lucrează peste 1700 de hectare de teren agricol.
”Criza forţei de muncă din sectorul agricol se manifestă în tot vestul ţării, deşi aici sunt printre cele mai mari salarii. Putem spune că în ultimii cinci ani salariile s-au dublat, dar înainte de asta oamenii au plecat să lucreze în alte ţări. Acolo s-au acomodat şi se decic greu să revină acasă, chiar dacă aici pot rămâne în mână cu mai mulţi bani. Cei 1.000 de euro pe care îi pot câştiga la noi în campaniile de recoltare valorează mai mult decât 1500 de euro câştigaţi în străinătate, unde traiul este mai scump, plătesc mult pentru chirie şi utilităţi. Consider că dacă ar reveni acasă ar fi mai câştigaţi din toate punctele de vedere, pentru că nu putem omite nici factorul emoţional, respectiv faptul că se află alături de familie. Totuşi, românii nu revin acasă, iar noi, fermierii, am ajuns să ne bucurăm dacă găsim oameni pe care să-i instruim de la zero, să investim foarte mult în ei, doar pentru a avea cu cine să lucrăm”, a declarat Milan Kelo.
Conform sursei citate, şi câştigurile zilierilor au crescut semnificativ, însă femierii nu găsesc ajutor în perioadele în care au nevoie.
”Un zilier primeşte acum 100 – 120 de lei pe zi, dar nu îi găsim. Apelăm la rude atunci când e mult de lucru”, a adăugat Milan Kelo.
Reprezentanţii asociaţiilor agricole atrag atenţia că nici şcoli profesionale care să pregătească mecanizatori nu sunt suficiente.
”Sunt puţine şcoli de profil şi mai sunt şi repartizate ineficient. Degeaba avem, de exemplu, şcoală la Arad, că nu vin elevi de la 100 de kilometri să înveţe aici. Şcoala trebuie să fie mai aproape de ei. De asemenea, statul ar trebui să ofere stimulente mai mari, pentru că acei 250 de lei plătiţi elevilor pentru orele de practică timp de două luni sunt insuficienţi şi sunt greu de obţinut din cauza birocraţiei excesive”, a spus preşedintele Cooperativei Agricole ”Fermierul Nădlăcan”.
Preşedintele Asociaţiei Producătorilor Agricoli ”ARAGRA 2008” Arad, Ioan Andru, estimează că în acest moment ”este acoperită cel mult 30 la sută din forţa de muncă calificată necesară în vestul ţării”.
”Oamenii calificaţi sunt cei de vârstă înaintată, adesea pensionari, pentru că nu sunt şcoli care să scoată specialişti, cum ar fi mecanizatorii agricoli. La firma pe care o conduc lucrăm cu 12 oameni peste 700 de hectare de teren. Din aceşti 12, doar doi sunt calificaţi, pe restul i-am pregătit noi”, a spus Ioan Andru.
Acesta a adăugat că doar în ultimii doi ani salariile angajaţilor din domeniu au fost crescute de către patroni cu peste 30 la sută, iar în ultimii cinci ani s-au dublat.
”Zilieri nu găseşti, deşi oferi 120 de lei pe zi, iar de vină cred că este şi statul, care încurajează statul acasă. Asistenţa sociala le taie apetitul oamenilor pentru muncă, beneficiarii preferând să stea degeaba pentru câteva sute de lei pe lună, decât să câştige mult mai mulţi bani muncind”, a adăugat Andru.
Reprezentanţii asociaţiilor spun că mulţi producători din Arad, Bihor şi Timiş plătesc firme din Ungaria pentru o serie de lucrări agricole, din cauză că în ţară nu găsesc oameni care să lucreze.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.