Arabia Saudită şi-a redus previziunile de creştere şi şi-a majorat estimările deficitului bugetar pentru anii fiscali 2024 până în 2026, anticipând o perioadă de cheltuieli mai mari şi venituri mai mici din petrol, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Produsul intern brut real este acum aşteptat să crească cu 0,8% în acest an, o scădere dramatică faţă de o estimare anterioară de 4,4%, potrivit celui mai recent raport prebugetar publicat luni de Ministerul Finanţelor.

Proiecţia de creştere a PIB-ului pentru 2025 a fost, de asemenea, redusă de la o estimare anterioară de 5,7% la 4,6%, în timp ce perspectivele pentru 2026 au fost reduse de la 5,1% la 3,5%.

Evenimente

7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

Bugetul exerciţiului financiar 2025 evidenţiază angajamentul Regatului de a accelera reformele de reglementare şi structurale, precum şi dezvoltarea politicilor. De asemenea, se concentrează pe cheltuielile transformatoare pentru a promova creşterea economică durabilă, a îmbunătăţi dezvoltarea socială şi a îmbunătăţi calitatea vieţii”, se arată în raportul prebugetar.  

Cel mai recent raport a subliniat şi mai mult planurile guvernului saudit de a aloca fonduri suverane şi de dezvoltare ”pentru investiţii de capital, dând în acelaşi timp putere atât sectorului privat, cât şi non-profit pentru a stimula creşterea şi prosperitatea”.

Autorităţile saudite se aşteaptă, de asemenea, ca bugetul să rămână în deficit în următorii câţiva ani, deoarece regatul acordă prioritate cheltuielilor pentru a atinge obiectivele planului său Vision 2030 de modernizare şi diversificare a economiei saudite, puternic dependentă de petrol.

Ministerul de Finanţe a estimat un deficit bugetar mai mare, de aproximativ 2,9% din PIB, pentru 2024, comparativ cu o proiecţie anterioară de 1,9% pentru anul. Acesta a prezis deficite de 2,3% şi 2,9% în 2025, respectiv 2026, de asemenea, mai mari decât estimările anterioare.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.