Autorităţile de reglementare antitrust din UE au acceptat joi angajamentele Apple de a permite accesul rivalilor la tehnologia sa de plăţi ”tap-and-go”, punând capăt unei investigaţii de patru ani, relatează CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Comisia a decis să accepte angajamentele oferite de Apple. Aceste angajamente abordează preocupările noastre preliminare că Apple ar putea să limiteze ilegal concurenţa atunci când vine vorba de portofelele mobile pe iPhone”, a declarat şefa UE pentru antitrust, Margrethe Vestager, în timpul unei conferinţe de presă.

UE a lansat oficial o investigaţie legată de Apple Pay în 2020, care a analizat termenii şi condiţiile pe care Apple îi stabileşte pentru integrarea Apple Pay în aplicaţii şi site-uri web, precum şi preocupările legate de tehnologia tap-and-go şi presupusele refuzuri de a accesa Apple Pay.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
18 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, Philip Morris, TeraPlast
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

În 2022, Comisia Europeană a constatat că Apple Pay ar putea restricţiona concurenţa, deoarece era singura opţiune pentru utilizatorii de iPhone.

De atunci, Apple a sugerat mai multe angajamente pentru a rezolva problemele şi, în ianuarie, s-a oferit să le ofere rivalilor săi acces la tehnologia de plată contactless şi portofel mobil.

Apple s-a angajat să permită dezvoltatorilor terţi să aibă acces la tehnologia NFC fără să îi taxeze, oferind acces la funcţii cheie ale iPhone, cum ar fi Face ID, portofelelor de plată concurente şi să permită utilizatorilor să seteze orice portofel la alegere ca opţiune implicită, a explicat Vestager.

La începutul acestui an, piaţa Comisiei Europene a testat angajamentele Apple de a colecta feedback cu privire la propuneri.

În urma evaluării sale, comisia a concluzionat că angajamentele finale ale Apple abordează preocupările cu privire la restricţiile gigantului tehnologic de a permite accesul terţilor la tehnologia sa de plăţi ”tap-and-go”.

Modificările au devenit acum obligatorii din punct de vedere juridic pentru Apple.

”Angajamentele aduc schimbări importante în modul în care Apple operează în Europa în beneficiul concurenţilor şi al clienţilor. De acum înainte, Apple nu îşi mai poate folosi controlul asupra ecosistemului iPhone pentru a ţine alte portofele mobile departe de piaţă. Dezvoltatorii de portofele concurenţi, precum şi consumatorii, vor beneficia de aceste schimbări, deschizând inovaţia şi opţiunile, păstrând în acelaşi timp plăţile în siguranţă”, a spus Vestager.

Producătorul de iPhone are acum timp până pe 25 iulie pentru a implementa angajamentele, a spus Vestager.

Toţi dezvoltatorii vor putea apoi să ofere portofele mobile pentru iPhone-uri cu tehnologia tap-and-go, a explicat ea.

Angajamentele vor rămâne în vigoare timp de 10 ani.

”Apple oferă dezvoltatorilor din Spaţiul Economic European o opţiune de a activa plăţile fără contact NFC şi tranzacţiile fără contact pentru chei de maşină, tranzit în buclă închisă, insigne corporative, chei de acasă, chei de hotel, loialitate/recompense ale comerciantului şi bilete pentru evenimente din interiorul aplicaţiilor iOS, care folosesc API-uri bazate pe Host Card Emulation”, a spus Apple în comentariile trimise prin e-mail. A adăugat că nu vor exista modificări la Apple Pay sau Apple Wallet în urma investigaţiei.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.