Apicultorii arădeni afirmă că 2016 a fost cel mai slab an din ultima jumătate de secol din punct de vedere al producţie de miere, după ce vremea nefavorabilă şi poluarea chimică practicată de agricultori au condus la diminuarea considerabilă a populaţiei de albine lucrătoare. Majoritatea apicultorilor spun că producţia a scăzut de cel puţin şase ori, iar unii nu au colectat niciun gram de miere.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Reprezentanţii Asociaţiei Crescătorilor de Albine (ACA), filiala Arad, spun că, în 2016, producţia de miere a fost la cel mai mic nivel din ultimii 50 de ani.

Membrii asociaţiei spun că anul trecut au lucrat pe pierdere, pentru că populaţia de albine lucrătoare a scăzut considerabil din cauza mai multor factori, cei mai importanţi fiind condiţiile meteo şi poluarea rezultată din folosirea substanţelor chimice în agricultură.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Vicepreşedintele ACA Arad, Ovidiu Hatcu, a declarat, miercuri, corespondentului News.ro, că motivul principal al pierderilor semnalate de apicultura locală a fost vremea nefavorabilă. Conform acestuia, în 2016 primăvara a fost foarte rece şi cu precipitaţii abundente, iar a doua parte a verii a fost extrem de caldă şi secetoasă, ceea ce a afectat plantele, care nu au mai produs nectarul necesar albinelor.

”La condiţiile meteo foarte nefavorabile s-a adăugat poluarea chimică. Mai nou, monoculturile precum rapiţa, floarea-soarelui sau porumbul sunt tratate chimic începând cu sămânţa, iar apoi aerian cu substanţe foarte dăunătoare albinelor, ceea ce a provocat o mortalitate mare. România, Bulgaria şi Ungaria sunt singurele ţări europene care au primit derogare de la UE pentru folosirea substanţelor din grupa neonicotinoidelor. Nu vrem să intrăm în conflict cu agricultorii, avem nevoie de ei aşa cum şi ei au nevoie de noi, polenizarea fiind esenţială pentru plantaţii. Ar trebui permisă folosirea doar a substanţelor ecologice, care, e drept, sunt mai scumpe”, a declarat Hatcu.

Conform acestuia, apicultorii care nu au transportat stupii în zone mai puţin afectate de poluare sau condiţiile meteo au avut o producţie de cel mult 5 kilograme de miere la fiecare familie de albine, faţă de o producţie medie normală de 30 de kilograme, scăderea fiind de şase ori.

”Cu siguranţă în ultimii 50 de ani nu a fost un an mai slab pentru apicultura românească”, a spus vicepreşedintele ACA.

Unul dintre cei mai cunoscuţi apicultori arădeni, Victor Cimil, din comuna Buteni, a avut o producţie mai mare, în condiţiile în care şi-a instalat stupii în zone care au avut condiţii mai bune.

”Eu practic apicultura pastorală intensă, ceea ce aduce o producţie mai mare. Totuşi, dacă producţia medie a anilor obişnuiţi este de 60 de kilograme de miere la o familie de albine, acum am avut o producţie de sub zece kilograme. Este cel mai slab rezultat pe care familia mea de apicultori din tată în fiu l-a avut vreodată. Pentru toţi apicultorii cred că este cel mai slab an din istoria cunoscută. Am mulţi colegi din toate regiunile ţării care nu au colectat un gram de miere”, a spus Victor Cimil.

Arădeanul are aproximativ 200 de familii de albine, iar cea mai bună producţie pe care a avut-o vreodată familia sa a fost în 1969, când a obţinut 110 kilograme de miere la fiecare familie de albine.

”La zece ani m-am apucat de această meserie, ajutându-l pe tata, iar acum am aproape 40 de ani de experienţă. Vă spun că lucrurile în acest sector merg foarte rău şi este nevoie de soluţii rapide. Trebuie luate măsuri împotriva folosirii insecticidelor, pesticidelor dăunătoare albinelor. Anul trecut, mortalitatea a fost foarte mare. Într-o colonie ar trebui să avem 20 de rame acoperite cu albine, dar depopularea a făcut să avem 10 sau 12 rame. Impactul poluării este foarte mare”, a spus apicultorul.

El a atras atenţia asupra altei probleme, şi anume rezistenţa dobândită de paraziţii din stup (varroa) la tratamentele actuale.

”Autorităţile trebuie să se implice în găsirea unor tratamente noi, pentru că paraziţii au dobândit imunitate”, a spus Victor Cimil.

Pentru 2017, apicultorii au speranţe că vor avea rezultate mai bune, cel puţin din punctul de vedere al condiţiilor meteo.

”Poate ne ajută vremea, care până acum a fost favorabilă. Experienţa ne spune că în anii cu iernile grele, cu zăpadă abundentă şi ger prelungit, verile sunt producătoare de miere. Avem speranţe că va fi ceva mai bine”, a spus Victor Cimil.

Conform datelor Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în 2016 în România existau în jur de 40.000 de apicultori, care deţineau 1.553.515 de familii de albine.

ACA Arad are peste 200 de membri plătitori şi peste 700 de apicultori în evidenţe, în timp ce estimările privind numărul real de proprietari de stupi este de două ori mai mare. În judeţ ar exista între 40.000 şi 60.000 de familii de albine, conform ACA.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.